Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Aerangis distincta
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 17 września 2006 11:21:24
Witam !

Dzisiaj coś z moich ulubionych storczyków z długaśnymi ostrogami - Aerangis distincta.

Storczyk ten rośnie w Afryce Środkowej i Malawi. To mały monopodialny epifit. Wymaga warunków od chłodnych do ciepłych. Światło średnie.

Ja jestem zachwycona wyglądem samej rośliny. Głęboko powcinane liście przypominają mi trochę paproć "łosie rogi". Liście są błyszczące, twarde, żyłkowane i nakrapiane na czarno - super . Wysokośc rośliny to ok. 12 cm.

Kwiat jeszcze lepszy - woskowany, biały z końcówkami płatków wybarwionymi na rudo. Średnica ok. 5 cm. Ostroga - 16 cm !!! No i pachnie, niezbyt intensywnie ale słodko.

A oto i on :

Szczerze polecam, to moja "żelazna lista"

pozdrawiam
Sandra

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 17 września 2006 15:17:25
Uwielbiam wprost takie ksztalty! Wszystko co zwisa, ma wasy czy tez rogi...padam do nog. A do tego woskowe..., nie mow mi jeszcze, ze pachnie...... Z calego serca - Gratuluje!

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 17 września 2006 20:09:59
Witam!

Super kwiatek i roślinka widać zdrowiutka. Te liście rzeczywiscie wyglądają jak "łosie rogi" tylko są jeszcze bardziej mięsiste i ciemniejsze. A zastanawiam się nad tym rodzajem, bo jeszcze nie mam nic z Aergs, czy światło średnie to na oknie północnym też by przeżył, czy raczej jednak przydałoby się go więcej?

Pozdrawiam!

Autor: Witold Dobrzyński
E-mail: witolddobrzynski@wp.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 22:17:31
To jest także jedna z moich ulubionych roślin.
Kwitnie niezawodnie co roku.
Chciał bym zwrócić uwagę, że jest to aerangis, który wymaga stosunkowo chłodnego zimowania.
Przynajmniej u mnie się to sprawdza.

Pozdrawiam

Witek

Autor: Aga
E-mail: a_ga_s@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 września 2006 06:35:28
Panie Witku,
gratuluję kwitnienia!
mam pytanie, czy pokazana roślinka mieszka w orchidarium, czy na parapecie? Proszę napisać o warunkach uprawy...
pozdrawiam.

Autor: Witold Dobrzyński
E-mail: witolddobrzynski@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 września 2006 21:27:15
Moja roślinka rośnie w orchidarium na Pd Zach oknie.Latem do orchidarium nie trafia wiele bezpośrednich promieni słonecznych jednak sporo jest światła odbitego , natomiast zimą ponieważ słońce jest niżej świeci nawat dosyć intensywnie do witryny. Aerangis jest w miejcu jasnym ale nie tam gdzie pada bezpośrednio słońce. Wilgotność kształtuje się na poziomie 50-80 %. Na zimę trafia w chłodny kąt gdzie często temp nocą spada do ok 10 st.C. Roślina posadzona była na kawałku kory, który z czasem obłożyłem jak hotdoga mchem leśnym, korzenie jednak z czasem i to przerosły. Nie moczę tej rośliny ale jedynie spryskuję:latem codziennie a zimą zależnie od warunków 1-2 razy w tygodniu.
Poza aerangis distincta mam jeszcze kilka innych aerangisów, z którymi niestety nie idzie mi tak dobrze

Pozdrawiam

Witek

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: czwartek, 30 listopada 2006 10:41:02
Witam,
właśnie kończy kwitnienie mój Aerangis distincta. Kwiaty w pełni rozkwitu utrzymały się prawie cztery tygodnie. Roślinka trafiła do mnie z jesiennej wystawy w Warszawie z zaczątkami dwóch pędów kwiatowych. Była zamontowana na kawałku kory ze sphagnum. Ponieważ nie mam orchidarium i swoje wszystkie rośliny uprawiam na parapetach, zamontowałem ją w całości na "łódeczce" z korka, podłożyłem dodatkowe sphagnum, włókno kokosowe i dosadziłem Tillandsie (doskonale utrzymuje krople wilgoci wokół korzeni po zroszeniu rośliny).
Pędy sukcesywnie się wydłużały, aż pojawiły się cztery nabrzmiałe pąki.

Po otwarciu się pierwszego z nich, wieczorem cały pokój wypełniał słodkawy zapach, chyba trochę podobny do zapachu floksów.
Wielkość rośliny to jakieś 10-12 cm, pędy kwiatowe do 15 cm długości, średnica kwiatów ok. 5 cm i dłuuuuuga ostroga - 17 cm. Całość robi wrażenie...

Koniec ostrogi (4 cm) wypełnia nektar znakomicie widoczny pod światło.

Ta roślina jest u mnie jeszcze zbyt krótko aby mówić tu o bezproblemowej uprawie, ale na taką się zapowiada.

Polecam i pozdrawiam,
Piotr

Autor: Grażyna Szymczak
E-mail:  
Data: czwartek, 30 listopada 2006 16:43:25
Ciekawa roślina i wspaniałe kwiaty !!! Aż chciałoby się zobaczyć zapylacza w akcji jak swoją długaśną ssawką pije nektar...
Gratuluję kwitnienia i życzę powodzenia w rozpoczętej uprawie tego gatunku.

Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl