Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium fimbriatum var. oculatum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 16 listopada 2006 19:10:56
No i kolejna niespodzianka (och, jak ja je uwielbiam ). Dendrobium atavus zakupione ze względu na jego niezwykłą rzadkość, właśnie zakwitło i okazało się być Dendrobium fimbriatum var. oculatum. Też ładne, ale jednak nie to .

Kwitnie na bezlistnych pseudobulwach i ma całkiem spore rozmiary (do 120 cm). temperatura umiarkowana do ciepłej. Światło średnie. Podobno śmierdzi ale ja jakoś nie zauważyłam . U mnie uprawiane w warunkach ogrodu zimowego, lato spędza na dworze.

Ktoś chce przygarnąć ?

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 16 listopada 2006 19:27:07
Mi się podoba i to bardzo ze względu na kwiatki . Sporawy jest hehe. Chętnie bym przygarnął kropka
Pozdrawiam
Piotr!

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: piątek, 17 listopada 2006 23:05:34
Hej Sandro, jeśli aktualne to ja też chętnie przygranę....

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 1 maja 2010 19:30:53

Witam,

i wznawiam baaaaardzo stareńki post , bo u mnie też zakwitło Dendrobium fimbriatum var.oculatum zakupione jako D.atavus . Już przygotowałam "liścik" do sprzedawcy, coby etykiety pozmieniał .

W pełni rozwinięte wystąpiło na naszej wiosennej wystawie

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 3 kwietnia 2011 17:39:44

Witam,

i znowu zakwitło , ale się zbyt pospieszyło, bo do wystawy to zdąży przekwitnąć

Ta ogromniasta roślina (wysokość ponad 70 cm od powierzchni podłoża) wydała na razie 1 kwiatostan, ale na drugiej bezlistnej psb coś się kluje , może następny pęd kwiatowy?

Cała roślina. Gliniana osłonka służy tylko urzymaniu rośliny w pionie do zdjęcia.

I pojedynczy kwiay...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 3 kwietnia 2011 19:04:54
Witaj Grażynko
Gratuluję! Ten kwiatostan chyba do wystawy faktycznie nie dotrzyma. Kwiaty dość krótko się jednak utrzymują; u mnie do dwóch tygodni. Jak na wielkość rośliny, to zdecydowanie za krótko. Strasznie dużo miejsca zajmuje!

Ja mam tytułowe dendrobium, prezentowane na samym początku wątku. Ten sam egzemplarz, od Sandry.
Żyje sobie i rooośnie! Gdzieś przeczytałam, że może mieć psb dużo dłuższe niż 120cm (jak podaje Jay Pfahl i również na tej stronie) i pomyślałam sobie - nie ma szansy w naszych warunkach.
Otóż ma! Wypuściło łodygę o długości ponad 2m! Dokładniej - 220cm. Zirytowana przestawiłam w bardziej cieniste miejsce i przez jakiś czas "obrażone" nie kwitło, ale pędy wypuszczało niższe od 60cm do 85cm. A na długiej łodydze wytworzyło trzy keiki. Gdy zimą tego roku przestawiłam znów do południowego okna, pojawiło się 8 kwiatostanów. Ponieważ ta długaśna łodyga była na stałe przywiązana do pionowego stojaka, manewry doniczką przy podlewaniu zaszkodziły trzem kwiatostanom. Wielka szkoda, bo na tym długim patyku wyglądałyby bardzo ciekawie. Ale pozostałych pięć zakwitło i tej chwili powoli przekwita.
Doświadczenie ciekawe, ale myślę, że to dendrobium jest jednak zbyt duże na moją małą oranżerię. To storczyk dla lubiących takie rośliny w wielkich rozmiarach
Ma ciekawy zapach. Taki jak kiedyś w aptekach.

Pozdrawiam,
Anna

Data: niedziela, 3 kwietnia 2011 19:16:19

Ja generalnie lubię "maluchy", ale dendrobia mogą sobie rooooooooosnąć . Na razie sięga do połowy okna (południowo-zachodnie), więc do sufitu jeszcze trochę miejsca jest .
Mam nadzieję, że idzie kolejny pęd kwiatowy i może zdąży na wystawę .

Dziękuję i pozdrawiam,

Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: niedziela, 3 kwietnia 2011 21:30:58
Grażynko jestes wielka
To dendrobium jest przecudne
to że rozmiary ma "moje" to nie znaczy że Ty Właśnie nie możesz osiągnąć sukcesu w jego uprawie - no CUDO NAD CUDAMI mnie i pozostałym pokazujesz
serdecznie gratuluję kwitnienia i życzę dalszych sukcesów w jego uprawie (no i "zazdraszczam" bardzo pozytywnie
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 kwietnia 2011 01:12:35
wielkie i niezle!, i ja mam w koncu ale moje raczej z racji tloku zapomniane w kacie spedzilo zime, i nie sadze co by zakwitlo, no nic moze za rok ;-)

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl