Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Leptotes unicolor
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 1 grudnia 2006 13:51:10
Witam ,

Leptotes unicolor

Mały epifit o wzroście sympodialnym i wysokości do 5cm. Pochodzi z Brazyli.
Ja uprawiam w małej doniczce o średnicy 10cm. Jako podłoże drobna kora, keramzyt, chipsy, przykryte od wierzchu porastającym mchem.
Pseudobulwy są proste, o kształcie cylindrycznym i są ciasno skupione.
Liście mają 5 cm długości. Każdy przyrost wytwarza tylko jeden prosty, gruboszowaty liść. Jest on prawie cylindryczny, ostro zakończony, z rowkiem na górnej powierzchni. Liście są zielone.
Pojedyńczy kwiat wyrasta z podstawy liścia najmłodszej dojrzałej pseudobulwy.

Kwiaty są mięsiste, pachnące i trwałe, są duże w stosunku do wielkości rośliny, mają 3cm długości.

Polecam ten gatunek.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 1 grudnia 2006 17:54:21
Dla mnie rewelacja, zarówno Leptotes jak i Pani zdjęcia.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 1 grudnia 2006 18:53:12

Witam,

no ślicznota!!! Gratulacje!
Sprawdziłam mojego malucha, który u mnie jest dopiero ok. pół roku i żadnych pąków na razie nie widać , ale za to są nowe przyrosty i piękne korzonki (jest na podkładce), więc i szansa na kwiaty.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 1 grudnia 2006 19:19:41
Witam ,

dziękuję .

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 2 grudnia 2006 07:20:50
Witaj,
to się nazywa lakoniczna odpowiedź
Śliczne te Twoje leptotesy i uni, i bicolor. Gratuluję kwitnienia!
Ale mam pytanie. Ponieważ przymierzam się do leptotesów, a gdzieś na forum była informacja, że to rośliny, które potrzebują chłodu(niższych temp. niż podawane), aby obficie kwitnąć. Jak to w końcu jest, jaki powinien być ten przedział temperatur, aby zdrowo rosły i oczywiście pięknie kwitły?
Mamy podobne warunki uprawy, zatem jakie są u Ciebie temperatury? Wg dostępnych danych zakres 14-30st.C
Pozdrawiam ,
Anna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 2 grudnia 2006 08:10:51
Śliczny ! Naprawdę super ! Moje gratulacje . Podoba mi się też ten szczawik . U mnie niestety na unicolorze pąków na razie nie widać, ale bicolor będzie kwitł.

pozdrawiam
Sandra

Data: sobota, 2 grudnia 2006 11:08:06
Witam,

Anno, tak jest u mnie czasami, jak długo siedzę i pracuję przy komputerze to albo źle składam zdania albo część myśli pozostawię gdzieś w pamięci ale mojej. To wolę napisać lakonicznie, dać znak, że wiem, jestem, czytam.

Co do stanowiska i warunków dla Leptotes unicolor i bicolor.
- tak mamy podobne warunki, ale np w tej chwili w W-wie temp. plusowe, świeci słońce, na balkonie 30st.C, 49% wilgotności i uchylone (automat) okno. Przez ten automat, okno jest niedomknięte. Wiszą tam dendrobia i inne. Te które potrzebują mniej światła, wiszą pleckami do szyby.
- za Piotrem Piesikiem, różne rośliny o różnych wymaganiach temp. powiesiłam tak, aby te wymagające chłodu wisiały bliżej np nieszczelnego okna. Trzeba szukać miejsca robiąc pomiary temperatury.
- za Grażyną Siemińską, Grzegorz Bielecki przewiesił swojego Lep. bicolor w chłodniejsze miejsce, miał obfitsze kwitnienie

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna
E-mail:  
Data: sobota, 2 grudnia 2006 12:17:45
Faktycznie, trzeba będzie poszukać z termometrem chłodniejszego miejsca.
Dziękuję Ci bardzo, pozdrawiam
Anna
Ps. A szczawik faktycznie uroczy!

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 2 grudnia 2006 15:48:57
Witam,

Gratuluję! Mnie też urzekł ten storczyk. Niestety zmarnowałam jego kwitnienie przez nieuwagę. Z wielu został tylko jeden pączek i może chociaż on się rozwinie .
A swoją drogą, to spodziewałam się trochę bardziej wybarwionych kwiatów.

Z pozdrowieniami, MM

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 3 grudnia 2006 11:16:15
wyczytałem u Oszkinisowej, że owoce stosuje się podobnie jak laski wanilii do aromatyzowania słodyczy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl