Autor: |
Grzesiek |
E-mail: |
-gbielecki@neostrada.pl- |
Data: |
piątek, 9 lutego 2007 14:55:48 |
Witam,
kolejną rośliną, która zdecydowanie zasługuje na pokazanie a akurat u mnie kwitnie jest Dendrobium anosmum. Sam niewiele wiem o tej roślinie i uważam to kwitnienie za wypadek przy pracy, nie bardzo wiem, co je zachęciło do kwitnienia...
Roślinie mam od maja 2006 z importu od Kultany przyszła z 3 pakami rozkwitły tylko 2 z nich ale roślina miała po drodze różne przygody Kwiaty utrzymały sie około 2 tygodni mają dość silny i przyjemny zapach którego nie umiem opisać.
W chwil obecnej roślina też zakwitła 3 kwiatami, choć miało być ich więcej, niestety przeniesienie jej z orchidarium na parapet zahamowało rozwój pąków. Po przeniesieniu na parapet roślina wytworzyła 3 nowe (to właśnie chyba ta zmiana warunków spowodował, że dendrobium zakwitło).
Poniżej kilka zdjęć kwiatów, które jeszcze ściemnieją, ponieważ otwierają sie od wczorajszego wieczora. Choć nie będą tak ciemne jak na zdjęciu przy arkuszu uprawy, który znajduje się tu: http://www.orchidspecies.com/denanosmum.htm

To zdjęcie przypomina mi trasę zjazdową dokładnie widać którędy jechać :P dokładnie wyznaczone są trasy zjazdowe.

Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|