Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum sukhakulii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 25 lutego 2007 20:45:59

Witam,

to kwitnienie to już całkowicie moja zasługa

Paphiopedilum sukhakulii jest u mnie od listopada zeszłego roku, kiedy to nabyłam je kwitnące. Opis uprawy tego gatunku jest na tej witrynie, więc nie będę powtarzać .
Swoje umieściłam na północno-wschodnim oknie, gdzie w czasie dnia jest dość ciepło, ale nocą raczej chłodno, więc nie przesadzałam z podlewniem

Wielkie było moje zdziwienie, kiedy pod koniec stycznia odkryłam pąk

Radość z tego pąka przerodziła się - co oczywiste - w jego fotografowanie...

Tu już widać kolory

Tu już prawie w pełni rozwinięty, choć płatek grzbietowy jeszcze troszeczkę powinien się wyprostować.

Zaglądam do wnętrza...

Dla mnie to jedno z bardziej eleganckich paphiopedilów. Roślina nie jest zbyt wielka, rośnie w 8 cm doniczce, pęd kwiatowy ma ok. 25 cm.

A to ukoronowanie sukcesu . Na dzisiejszym spotkaniu zostało uznane za najpiękniejszą roślinę. Tło nie najlepsze, ale roślina z medalem

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 25 lutego 2007 21:23:36
Bardzo elegancka roślina!
To jedno z kilku paphiopedilów, które chciałbym mieć w kolekcji, a nie wiem dlaczego jecszcze się w niej nie znalazło.
No coż, widać były inne priorytety.........
PP

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 15:29:20
Piękny reportaż, ... - prawdziwa reklama pasująca do tego sabotka. Ślicznego i zniewalającego jak wszystkie storczyki
(szczególnie tych "makro" w porównaniu z większością "mikrych").
Z opisu wynika też, że nie jest kłopotliwy i ... można się pokusić... (szukać wolnego miejsca...)
Pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@orange.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 16:45:21
Grażynko,
pięęękne zdjęcia i piękna roślina!!!

Jeszcze w ramach reklamy tego gatunku: wszędzie jest opisywany jako łatwy w uprawie i chętny do kwitnienia.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 19:52:07
Witam,
Świetne zdjęcia! Aż musiałam napisać...
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 20:08:15

Noooooo, tyle pochwał za zdjęcia . Dziękuję!
Ale to obiekt jest po prostu baaaaaaaardzo fotogeniczny , nawet stary aparat daje sobie radę

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: innersmile
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 21:04:22
Fantastyczny! Myślałam, że dozgonnie będę wierna falkom i w przyszłości Draculom-bo łatwo tak mówić świeżo zakochanej, ale ten okaz urzekł mnie zupełnie i prawdopodobnie skończy się na nowym gościu w domu.
Proszę napisać, na co najbardziej należy zwracać uwagę przy kupnie rośliny-jakieś specjalne zalecenia?
Gratuluję medalu i serdecznie pozdrawiam!

Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 21:12:13

Najważniejsze - oprócz ogólnego zdrowia - są nowe przyrosty i to dość duże, bo rokują szybkie kolejne kwitnienia .
A potem stosować się do warunków opisanych w sekcji "Storczyki od A do Z", ot i wszystko

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 21:24:03
Dziękuję za wskazówki. Właśnie przeczytałam wymagania rośliny i myślę, że w moim mieszkaniu są idealne. Teraz mam już tylko dwa wyjścia, albo się szybko wyleczyć-ha!akurat!!!, albo poddać się i zacząć szukać możliwości nabycia roślinki! Serdecznie pozdrawiam!

Data: poniedziałek, 26 lutego 2007 21:49:10
Tak się sympatycznie składa, że akurat w ten weekend w Dublinie organizowany jest coroczny festiwal orchidei - oto zapowiedź z oficjalnej strony irlandzkiego stowarzyszenia miłośników orchidei:
(March, Saturday 4th & Sunday 5th, National Botanic Gardens, Glasnevin,

Dublin Orchid Fair

The annual Dublin Orchid Fair is now an annual event in our calendar. As usual orchid nurseries will display and sell their wares. Species, hybrids, young plants and mature flowering specimens will be available. Assistants will be needed to man the Irish Orchid Society stand.

Plants that are suitable for exhibit on the society show table can be brought along. Judging will be at noon on Saturday)

Mam nadzieję, że uda mi się tam dotrzeć i tam nacieszę oko cudami natury, zbiorę jak najwięcej informacji i zdobędę co nieco. Postaram się nacykać jak najwięcej zdjęć. Zobaczymy jak inni to robią!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl