Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis czyli Specklinia grobyi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 października 2007 20:23:26

Witam,

Zdziwiłam się bardzo, że dotąd nie ma kompletnej prezentacji tej bezproblemowej, uroczej miniaturki .

Ale może macie tę roślinę pod inną nazwą , bo synonimów ma baaaaaaaaaaaardzo dużo (Epidendrum marginatum Rich. 1792; Humboldtia crepidophylla (Rchb.f.) Kuntze 1891; Humboldtia grobyi (Bateman ex Lindl.) Kuntze 1891; Humboldtia trilineata (Barb.Rodr.) Kuntze 1891; Humboltia crepidophylla (Rchb. f.) Kuntze 1891; Humboltia grobyi (Bateman ex Lindl.) Kuntze 1891; Humboltia marginata (Lindl.) Kuntze 1891; Lepanthes marmorata Barb.Rodr. 1881; Lepanthes trilineata (Barb.Rodr.) Barb.Rodr 1881; Pleurothallis arevaloi Schltr. 1924; Pleurothallis barbosae Schltr. 1921; Pleurothallis biglandulosa Schltr. 1922; Pleurothallis choconiana S. Wats. 1888; Pleurothallis crepidophylla Rchb. f. 1878; Pleurothallis ezechiasi Hoehne 1946; Pleurothallis grobyi var. trilineata (Barb.Rodr.) Cogn. 1896; Pleurothallis lindleyana Cogn. 1896; Pleurothallis marginata (Rich.)Cogn 1896; Pleurothallis marmorata (Barb.Rodr.) Cogn. 1896; Pleurothallis panamensis Schltr. 1921; Pleurothallis pergracilis Rolfe 1893; Pleurothallis surinamensis H.Focke 1849; Pleurothallis trilineata Barb.Rodr. 1877; Specklinia biglandulosa (Schltr.) Pridgeon & M.W.Chase 2001; Specklinia ezechiasi (Hoehne) Luer 2004; Specklinia grobyi (Bateman ex Lindl.) F. Barros 1984), a obecnie obowiązująca to Specklinia grobyi .

Pleurothallis grobyi występuje od Nikaragui po Peru, Wenezuelę i na sąsiednich wyspach, na wysokościach od 60 do 3200 m. A to oznacza, że można ją uprawiać w takich warunkach, jakie to nam najłatwiej stworzyć, od ciepłych po zimne. Jedyne co jest konieczne oprócz stałego ruchu powietrza to wysoka wilgotność, bo ich naturalnym siedliskiem są albo górskie lasy deszczowe, albo wilgotne lasy u podnóża gór.

Moja roślina jest u mnie już 3 lata (oby nie krytyczne ), uprawiana w chłodnym/umiarkowanym akwarium. Roślinę kupiłam w 2004 kwitnącą, potem w 2005 kwitła wiosną i jesienią, a potem były 2 lata niezrozumiałej przerwy w kwitnieniu. Ale dopiero jak przykazałam zakwitnąć na wystawę , posłuchała i zakwitła

No to kilka zdjęć. Jaka to niewielka miniaturka widać na zdjęciu, gdzie kawałeczek korkowej podkładki jest wielkości małej fiszki. Pędy kwiatowe mają ok. 10 cm, wielkość kwiatów rozwijających się sukcesywnie po kilka to 4-5 mm. Roślina ta ma wiele form kolorystycznych, łącznie z formą alba.

Polecam tę bezproblemową roślinę amatorom miniaturek .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piormar@yahoo.co.uk
Data: piątek, 12 października 2007 14:39:20
Tak już któryś raz patrzę sobie na nie (i że nikt nie komentuje), i co by nie było jak z moim jacobsonii ) Więc chyba całkiem przyjemne te kwiatki i ich ilość no i mają fajne kolorki odrobine mi przypominają minitaurki Restrepii

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 26 marca 2017 20:45:07

Witam,

w imieniu kolegi, Krzysia Noworyty, wznawiam stareńki wątek. Pięknie mu zakwitł w/w Pleurothallis grobyi, a ja tylko zrobiłam zdjęcia .

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl