Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
piotrmar@yahoo.co.uk |
Data: |
czwartek, 3 kwietnia 2008 01:17:04 |
Coelogyne lawrenceana to piękna roślina średniej wielkości z dosyć blisko rozmieszczonymi pseudobulwami o niebywale dużych kwiatach dochodzących do 15 cm z interesującą warżką oraz nektarem, wydzielającym słodki dosyć mocny zapach szczególnie w środku dnia
Występuje w Himalajach i Wietnamie na średnich wysokościach w pierwotnych lasach wzgórz.
Zalecenia uprawowe jakie znalazłem to: temperatura w nocy około 16-18 stopni w dzień powyżej 23 maksymalnie do 29. Wilgotność zdecydowanie powyżej 50 %, nie powinna za mocno przesychać między podlewaniami. Ja swoją dostałem już z klującym się pąkiem, niestety mimo, że może mieć do 6 kwiatów, już kolejny pąk z osłonki wyskoczył zepsuty , ale kluje się już też młody przyrost wiec mam nadzieję, że będzie dobrze w przyszłości, a strata kolejnych kwiatów to wynik podróży w stanie błogosławionym a nie moich warunków ;-) Kwiat zmienia swój kształt jak i kolor z zielonkawego przez łososiowaty do lekko pomarańczowawego i ma się długo trzymać - mój dziś skończy swój 20 dzień i myślę że jeszcze troszkę wytrzyma . No ale koniec pisania oto fotki:

i dwie fotki z wczoraj - wywinięty i inne kolorki:

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|