Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Acineta superba
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 14 czerwca 2008 20:55:58
Kwitnienie tego okazu nie jest niestety moją zasługą, kupiłam ją już z pędami kwiatowymi, ale jako że jest to gatunek nieczęsto spotykany w kolekcjach zdecydowałam się ją pokazać.

Acineta superba pochodzi z Wenezueli, Kolumbii, Ekwadoru i Peru. Nazwa Acineta pochodzi od greckiego akinetos 'nieruchomy' i odnosi się do budowy warżki. Jest około 20 gatunków Acinet ale bardzo niewiele z nich można spotkać w uprawie.

To duża roślina, która wymaga warunków od chłodnych do ciepłych z lekkim przesuszeniem zimą. Pęd kwiatowy może mieć do 30 cm, podobnie jak u Stanhopei wychodzi dołem więc roślina powinna być uprawiana w koszyku. Kwiaty są woskowe, intensywnie pachnące, dla mnie zapach był nieprzyjemny ale pewnie dlatego że mieszał się z zapachem Bulbophyllum phalaenopsis.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Marek i Aga
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 15 czerwca 2008 08:22:13
Piekna roślina. Imponujące kwiaty. Musze sie poważnie zastanowić czy ją chcę bo strasznie duża ale przynajmniej widze kwiaty ( nie tak jak u bulbo pectenveneris )

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 18 czerwca 2008 02:41:40
Spora roślina ale bardzo okazała, widziałem i u Sandry i jednego pana tu w UK, a nawet w niedziele na wystawie w Peterborough choć nie jestem pewien czy to napewno była też superba, ale całkiem możliwe.

Pozdrawiam

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 18 czerwca 2008 21:16:58
No spora, spora ale można ją gdzieś zawiesić A co do bulbo pecten-veneris to pewnie jest ono wraz z podkładką wielkości pseudobulwy tej Acinety

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jolanta
E-mail: Lisa_26@web.de
Data: poniedziałek, 28 listopada 2011 17:42:12
U mnie również zakwitła

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl