Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya walkeriana
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 20 czerwca 2008 14:30:57
Witam!
Tak się rozpędziłem z tymi prezentacjami ,że od razu pokażę drugą moją dumę: Cattleya walkeriana. Jest to niezwykle popularna katleja wśród hodowców, pewnie ze względu na pewną łatwość uprawy, piękne, bardzo duże kwiaty i znaczną ilość odmian barwnych. Pochodzi z Brazylii , gdzie została odkryta w 1839 roku. Występuje na dużym obszarze razem z innymi katlejami , z którymi tworzy naturalne hybrydy.
Ja swoją walkerianę uprawiam na kawałku gałęzi z bzu czarnego już trzeci rok. Ma się chyba dobrze, bo kwitnie co roku . Lubi ciepło i umiarkowaną wilgotność w okresie wzrostu ( lato - jesień) , a zimą w okresie spoczynku ma całkiem sucho lub jest zraszana co 2-3 dni. Możliwa jest też uprawa w doniczce ze sphagnum , ale wymaga większej ostrożności z podlewaniem i częstego przesadzania ze względu na sposób wzrostu ( pnie się do góry) . Cattleya walkeriana jest katleją jednoliścienną , produkuje w sezonie 1-2 liście . Pęd kwiatowy wyrasta wiosną spod pędu liściowego z poprzedniego sezonu. Wszystkie "walkeriany" które mają dwa liście są mieszańcami. Podobno walkeriana może zakwitać o każdej porze roku, moja zakwita jak w zegarku na początku czerwca. Kwiaty są piękne, bardzo duże w stosunku do rośliny ( 10-12 cm) i u większości odmian pachnące.
Myślę , że walkeriana mimo pewnej łatwości uprawy do hodowli parapetowej się nie nadaje. Wymaga dużej wilgotności powietrza i wysokiej temperatury nawet zimą. Ja zimuję ją w orchidarium przy sztucznym oświetleniu , gdzie temperatura oscyluje wokół 26 oC w dzień i 18oC w nocy , przy wilgotności 70-80 %. Nawożona jest sporadycznie : 2-3 razy w roku i tylko w okresie wzrostu korzeni.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 20 czerwca 2008 15:03:25
Prawdziwa piękność !!! - gratulacje !- pozdrowienia z Kielc.

Autor: Władek
E-mail: salmoorchids@wp.pl
Data: piątek, 20 czerwca 2008 15:08:46
Panie Tomku,
gratuluję pięknego kwitnięcia.
Chciałem tylko sprostować,Cattleya walkeriana podobnie jak Cattleya kerii,jakkolwiek są prawie stale jednoliścienne są zaliczane do katleji dwuliściennych.A to ze względu na trójdzielną warżkę.Warżka przy jednoliściennychy jest niepodzielna.
Sardecznie pozdrawiam.
Wladek

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: piątek, 20 czerwca 2008 16:50:26
Witam,
Jest śliczna, a warżka niesamowita.
Przyglądam się jej od dłuższego czasu, ale po Pana wyjaśnieniach co do wilgotności, skreślam z listy moich 'chciejstw'. Pozostanę przy oglądaniu i podziwianiu. 'Masy zielonej' na parapetach mam dosyć.
Pozdrawiam
Ania

Data: piątek, 20 czerwca 2008 19:56:06
I znowu wyszło moje amatorstwo. O Botaniko nauko niezgłębiona..... . Wydawałoby się ,że jak ma jeden liść to jest jednoliścienna .... a tu nie
Dziękuję za informację.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 20 czerwca 2008 20:09:42

Witam,

a tak gwoli ścisłości to cattleye bywają jednoliściowe lub dwuliściowe
Natomiast storczykowate (Orchidaceae) to rodzina z klasy roślin jednoliściennych

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 21 listopada 2008 19:08:13
Witam!
Kolekcję zdjęć Cattleya walkeriana powiększam o zdjęcia walkeriana var. alba "Equilab". Wspaniałe, bardzo duże kwiaty ( były trzy) o bardzo pożądanym kształcie i wspaniałym zapachu. Nie bez powodu amerykanie mówią o walkerianie : "small plant, large flower, great scent"

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: sobota, 22 listopada 2008 20:33:11
Gratuluję,rośliny wspaniałe.
I miała by u mnie warunki,tylko miejsca już brakuje.Zresztą,nie mam ręki do Cattleyi.
Pozdrawiam.

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: niedziela, 23 listopada 2008 10:54:37
Pani Grażyno,z całym szacunkiem, ale poprawniej jest chyba "jednolistne" lub "dwulistne" no i lepiej brzmi jak "liściowe". A tak na marginesie to poprawianie Pana Tomasza to chyba z zazdrości.
Krzysztof

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 11:15:15

Panie Krzysztofie, nie ma Pan racji. Proszę zajrzeć choćby do książki K.Oszkinis "Storczyki", strona 216....

No i nie chodziło tu o poprawianie kogokolwiek, tylko o poprawne nazewnictwo. I mam nadzieję, że p.Tomek to rozumie.

A co do zazdrości... ja nikomu nie zazdroszczę , mam przecież dziesiątki swoich kwitnących cały rok .

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl