Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Encyclia brassavolae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 11:34:46
Witam,
Chciałabym pokazać roślinę, która podobała mi się od początku mojego zainteresowania storczykami.
Epidendrum brassavolae Rchb. f.1852; Encyclia brassavolae (Rchb. f.) Dressler 1961; i jeszcze kilka podobnych nazw.
Ostatnia nazwa to Panarica brassavolae [Rchb.f] Withner & Harding 2004

Znałam ją ze zdjęć w internecie, na których przeważnie pokazywano kawałek pędu kwiatowego.
W tym roku w marcu udało mi się kupić dorosłą roślinę. Ale nie miałam pojęcia, że zajmie całe okno w pokoju .
Pseudobulwy były z pochewkami i liczyłam, że u mnie zakwitnie. Owszem, zakwitła, ale z pseudobulwy z ubiegłego roku.
Okazuje się, że ‘taka jej uroda’. Pseudobulwa, która wyrasta w danym roku , ‘odpoczywa’ przez następny rok, do czasu, aż wyrośnie nowa i wtedy (przy właściwym pielęgnowaniu, jak napisano na niemieckim forum), kiedy nowa kończy wzrost, tamta zakwita.
Druga sprawa to ilość światła. Na tym samym forum jest napisane, że lubi bardzo jasno(cieniować tylko w południe), a w encyklopedii, że cień. No cóż, chyba lepiej jasno.
Poza tym w czasie wzrostu lubi stałą wilgoć i sporo nawozu. Zimą, jak wiadomo wilgoci mniej, a nawozu wcale.
To nie moje doświadczenia, tylko przeczytane informacje na niemieckim forum, na których muszę się oprzeć, bo nic innego nie znalazłam (angielskiego bowiem ani ‘w ząb') .

Wszystko i tak się ‘wyda’ w przyszłym roku, bo albo zakwitnie, albo i nie .

Pozdrawiam
Ania

Pseudobulwa, która powinna zakwitnąć w przyszłym roku.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 12:23:25
Witam Pani Aniu!
Gratulacje!- ładna roślina z pięknymi kwiatami! Ciekawy jestem, czy kwiaty pachną... - pozdrawiam serdecznie- Jarek z Kielc.

Autor: Bogusia
E-mail: mzsbw@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 16:04:43
Aniu! Przepiękna roślina moje gratulacje. Takie kwitnienie przynosi satysfakcję dla właściciela jak i dla miłośnika który ogląda. Raj dla oczu... Serdecznie pozdrawiam

Autor: ania
Data: wtorek, 22 lipca 2008 06:45:24
Witam,
Panie Jarku - pachnie, ale delikatnie mówiąc, tak jakoś 'niewyraźnie' .
Bogusiu - dziękuję za pamięć .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2008 14:34:27
No no, śliczności i to w dodatku całkiem obfite kwitnienie ! Niestety jej wadą jest bardzo "niechlujny" pokrój, rozłazi się straszliwie w górę i na boki.

gratuluję i pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 22 lipca 2008 19:52:29
Rzeczywiście kwiaty są niezłe a roślina bardziej przypomina Cattleye...

Heh A ja jednak nie uratowałem tych niedobitków od Ciebie Sandra

Pozdrawiam

Data: czwartek, 24 lipca 2008 06:56:10
Witam,
Dziękuję .
Fakt, zakwitła ładnie, ale miejsca zajmuje ogromnie dużo. Chodzę koło niej i kombinuję, jak tu ją 'uporządkować', to znaczy wyciąć wcześniejsze pseudobulwy .
Tylko, że one poprzerastały między sobą i próba rozdzielenia może skończyć się katastrofą. Ten rok poczekam; później i tak trzeba będzie coś z tą 'rosochatą' roślinką zrobić.
Marzenia to jedno - myślę o kwiatach, które mnie zauroczyły, a rzeczywistość taka, że będzie problem z ulokowaniem jej na okres jesienno-zimowy :
Pozdrawiam
Ania

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 1 listopada 2008 11:09:40
Moja też 'rosochata' roślina została pociachana na trzy części, nie zrobiło to na niej większego wrażenia, szybko się ukorzeniła i wszystkie trzy zakwitły w tym samym czasie niestety mniej obficie niż roślina Ani.

Niestety roślina nadal będzie niepokornie pięła się w górę, cóż taki jej widać urok ...

polecam bo jest prosta w uprawie i pachnie !

pozdrawiam
Sandra

Data: niedziela, 2 listopada 2008 08:47:11
Witam,
Moje gratulacje , ważne, że zakwitła . Wynika z tego, że opieka była właściwa .
Ja swoją w końcu i tak przesadziłam, bo wylatywała z tej 'podwójnej' doniczki; obcięłam od końca kawałek i bez przekonania wsadziłam osobno. Teraz wiem, że może coś z niego wyrosnąć. Dam komuś w prezencie .
Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl