Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium platygastrium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 15 marca 2009 17:54:44

Witam,

Dziewczyny chwalą się katlejastymi , to i ja... ale z mojej "bajki" , czyli Dendrobium. I to nie "patyki", ale coś z sekcji Platycaulon, czyli "plaskate" .

Dendrobium platygastrium Rchb.f. mam od prawie roku, a że właśnie postanowiło zakwitnąć , to zamówilam sobie arkusz uprawy tego Dendrobium, który dziś już się pokazał w Dziale "Storczyki od A do Z". No i to jest powód, żeby nie pisać nic więcej o uprawie, a wstawić kilka zdjęć.

Haczyk podkładki jest tak umieszczony, że kwiat się schował. Był jeszcze jeden, ale się samozapylił i nie otworzył i w rezultacie strąciłam go wyjmując roślinę do zdjęć.

To bardzo łatwe w uprawie Dendrobium i szczerze polecam, a te "plaskate" psb mnie się bardzo podobają .

Pozdrawiam,
Grażyna
P.S. Czekam na kolejne zamówienia co tłumaczyć...

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 15 marca 2009 18:05:10
Mnie też się podobają te płaskie bulwy szczególnie na tym etapie wzrostu kiedy są bardziej pękate ;-)

Ale moje sulcatum po trzykrotnym kwitnieniu dalej nie zamierza przyrastać... teraz zupełnie gdzieś jest gdzie go nawet nie widzę, jak to nie pomoże to będzie pewnie kolejne Dendro, które będę miał na sumieniu...

Pozdrawiam

Piotrek M

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: niedziela, 15 marca 2009 18:14:12
E tam, Grażyna, z jakiej innej bajki. Moje Den. sulcatum właśnie kwitnie w najlepsze. A te płaskie pseudobulwy też bardzo mi się podobają. Gratuluję kwitnienia.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 9 kwietnia 2011 19:02:30

Witam,

i znowu kwitnie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl