Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya labiata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 3 kwietnia 2009 20:15:34
Witam!

Z pośród wielu storczyków które ostatnio kwitły Cattleya labiata var alba zwracała szczególnie uwagę moich domowników . Czystobiały kolor płatków i niewielkie "maźnięcia" żółtego koloru na warżce wspaniale ze sobą współgrały. Zapach słodki, niezbyt intensywny, wyczuwalny tylko do południa. Bardzo szlachetny kształt kwiatów. Jednym słowem storczykowa arystokracja .
Cattleya labiata jest jedną z bardziej znanych katleji. Została odkryta około 1817 roku w prowincji Pernambuco w północnej Brazylii. Pierwsza przesyłka tych storczyków trafiła w ręce Wiliama Cattleya, znanego wtedy w Anglii kolekcjonera roślin tropikalnych, który doprowadził do ich zakwitnięcia. Dla Cattleya pracował młody botanik J o n L i n d l e y , który opisał te storczyki i nadał im na cześć swojego pryncypała nazwę C a t t l e y a.
Cattleya labiata znana jest także z tego, że jako jedyna wśród katleji posiada podwójną torebkę w której rozwijają się pąki kwiatowe. Drugą charakterystyczną cechą labiaty jest wyjątkowa wrażliwość na zmianę długości dnia świetlnego. Ten tzw. fotoperiodyzm wykorzystuje się w "przemysłowej" produkcji kwitnących Cattleya labiata i ich hybryd. Odpowiednio traktowane storczyki zakwitają dokładnie 9-10 tygodni po zmianie długości dnia świetlnego i temperatury otoczenia. W środowisku naturalnym labiata zakwita na jesieni ( jest to też jej cecha charakterystyczna ) , ale ze względu na opisany wcześniej fotoperiodyzm kwitnące Cattleya labiata możemy spotkać w sprzedaży o każdej porze roku.
Katleje z tej grupy są dość proste w uprawie. Wymagają przepuszczalnego podłoża dla epifitów , latem dużo wilgoci i słonecznego światła , a zimą jasno, ale dość sucho. Labiata należy do katleji "chłodolubnych" ( w dzień 26-30 oC , a w nocy 14-16oC ) i doskonale się czuje latem wystawiona do ogrodu. Do domu zabieramy ją przed pierwszymi przymrozkami i należy pamiętać aby jesienią nie stała w pokoju w którym długo włączone jest światło bo n i e z a k w i t n i e! ( fotoperiodyzm).
Bardzo podobne do Cattleya labiata są ; C. jenmanii, C. gaskelliana, C. warneri. Razem tworzą tzw. "Labiata complex" . Wielu specjalistów twierdzi że wymienione gatunki to tylko "ekotypy" tego samego gatunku - Cattleya labiata.
Ale to już inna opowieść...

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 4 kwietnia 2009 01:52:12
Dziekuję za taką ładną prezentację.

Jest miejsce dla bieli, ale ogólnie nie rozumiem tego niesamowitego popytu i windowania cen za 'uszkodzone genetycznie egzemplarze' choć dla tej rośliny mógłbym zrobić mały wyjątek (zrozumienia)

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 4 kwietnia 2009 09:18:36
Sliczna Gratuluje

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 6 kwietnia 2009 09:37:29
Rzeczywiście prawdziwa elegancja! - gratulacje Panie Tomaszu! - pozdrowienia z Kielc.

Data: poniedziałek, 17 października 2011 13:32:39
Witam u mnie dziś rozkwitła Cattleya labiata,mówiąc szczerze myślałam,że mi się nie uda,że jest trudniejsza w uprawie ,ma w sobie elegancje i lekkość

Pozdrawiam Iwona

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 października 2011 22:26:44
Czy Cattleya schroderae też cechuje się fotoperiodyzmem? Moja zwolniła wzrost pochewki kwiatowej, co prawda strzeliło jej do głowy aby tworzyć następną psb, więc chyba nie doczekam się teraz kwiatów. Jest młoda - wysokość psb 15cm. Marta

Data: wtorek, 18 października 2011 05:59:37
Witaj Marta u mnie ta cattleya miała pochewkę na pseudobulwie i wypuszczała nową pseudobulwę,pewnie to normalne Pozdrawiam Iwona

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 18 października 2011 08:35:36
Witam!
Cattleya schroederae nie jest tak wrażliwa na skracanie dnia jak labiata. Ale podobnie jak znaczna część roślin w okresie krótkiego dnia i obniżonej temperatury wchodzi w stan spoczynku. Catt. schroederae jest w jednej grupie z Cattleya trianae.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Katarzyna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 października 2015 13:38:38
Labiata kwitnie teraz u mnie

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: wtorek, 27 października 2015 20:49:22
Cudna gratuluje. Moge prosic pare slow o warunkach uprawy? Moja wlasnie wypuscila pochewke i bardzo chcialabym zobaczyc nareszcie tez kwiaty. Pozdrawiam Agata

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl