Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Eria hyacinthoides - kwitnienie to prezent gwiazdkowy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 26 grudnia 2009 20:23:03

Witam,

ta roślina była moim marzeniem od ponad roku , zwłaszcza że widuję ją kwitnacą u znajomego. W końcu udało się Sandrze (dzięki ) zdobyć ją dla mnie , a ona zrobiła mi wspaniały prezent gwiazdkowy, bo kiedy dzień przed Wigilią podlewałam rośliny zobaczyłam taki widok, że z radości to chyba wygrałabym TzG ...

Eria hyacinthoides (Blume) Lindley 1830, albo obecnie Bryobium hyacinthoides (Blume) Y.P.Ng & P.J.Cribb 2005 to dość duża roślina (moja ma około 60 cm razem z doniczką) występująca na Malajach, Sumatrze, Jawie, na wysokości 500-1700 m, czyli dość spora rozpiętość wysokości, a co za tym idzie i temperatur uprawy. Kwiatostan wyrasta z kąta liściowego osłonki pseudobulwy. Kwiaty zebrane są w grona, a pojedynczy kwiat ma chyba nieco ponad 1 cm. Delikatnie pachną. Nowe przyrosty mają wygląd warkoczy, a może to kłos? .
Teraz już wszystkie kwiaty na kwiatostanie są otwarte

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: niedziela, 27 grudnia 2009 15:53:16
No no... Roślinka piękna. Bardzo podobają mi się takie czysto białe kwiaty.
Ale rozmiar też nieprzeciętny

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 30 grudnia 2009 01:14:02
gratuluję! a ja na mojej z Peru nie czułem żadnego zapachu - kwitła w lato - jakaś lipa ;-(

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 3 stycznia 2010 13:58:24
Super ! I w dodatku w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach
Miły prezent

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 5 stycznia 2010 13:43:30
Witam
Grażynko, piękny prezent zrobiła Ci ta Eria! Prześliczny kwiatostan, a kwiaty jak wyrzeźbione z lodu - takie skojarzenie, bo ostatnio dość mroźno na południu. W każdym razie roślina piękna i kwitnienie zjawiskowe Gratuluję!
Trochę zazdroszczę...

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 18 lipca 2011 13:56:06

Witam,

kolejne kwitnienie (nie zawsze robię zdjęcia), ale tu mi nieźle chyba wyszedł pojedynczy kwiat. Przydatki są bardziej wybarwione, bo stoi bliżej okna, ale zapachu też nie wyczuwam

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl