Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Porroglossum nutibara
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 21 maja 2010 23:34:22
Porroglossum nutibara Luer & R. Escobar 1988 – to miniaturka z Pleurothallidinae, endemit pochodząca z Kolumbii, (Antioquia: Frontino, Alto de Cuevas) z około 2050 m n.p.m. zachodnie Kordyliery (Nutibara – stąd nazwa). Pierwszą roślinę zebrał 3 maja 1983 m.in R. Escobar, w hodowli zakwitła w Kolumbii w kwietniu 1985. Także jak widać pare lat minęło za nim została opublikowana.

Za wiele nie wiem bo to moje pierwsze z tego rodzaju, Do tego kupione z inną nazwą, ale tym razem nie miało to dla mnie znaczenia bo porównywalnie ciekawe. Jest raczej chłodnolubne. Mała roślinka z bardzo długimi pędami, na których sukcesywnie pojawiają się ciekawe kwiaty z warżką, która się zatrzaskuje, zapewne by zapewnić wizytorowi czas na zapylenie ;-) Na razie same zbliżenia pokaże.

A co do widoku ogólnego to tu można sobie zobaczyć niezły egzemplarz bardzo miłej i gorliwej hodowczyni storczyków Marni Turkel ze Stanów:
http://www.orchidspecies.com/orphotdir/porroglonutibar.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 22 maja 2010 07:46:24
Zdjęcia piękne zazdroszczę umiejętności.Pokaż tylko Piotrze całą roślinę proszę,wygląda zajmująco! Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 22 maja 2010 07:53:04
Witaj,
jest piękna w "widoku ogólnym" jak i przekrojowym. Rusza warżką, czy też "huragan", jak u Grażyny? Starajcie się unikać przeciagów

pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 22 maja 2010 08:21:16

To jeden z moich ulubionych rodzajów wśród Pleurothalidinae , a te zatrzaskujące się, a po kilku minutach opadające warżki świadczą o niezwykłej przemyślności storczyków , byle złapać coś co zapyli . No i kwiaty mają na ogół całkiem spore . Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 22 maja 2010 09:36:28
Genialne - gratuluję.

E-mail:  
Data: niedziela, 23 maja 2010 00:37:34
Warżka jak szczęka zamyka się w mgnieniu oka, od lampy aparatu lub podrażniona choć z tym już nie koniecznie na życzenie. No to coś tam cyknąłem, a dzień w UK dziś piękny, pełen słońca był, czego Polsce całej życzę. Nawet próbowałem uchwycić ten błękit nieba, w jednej ręce doniczka w drugiej aparat a wiatr chulał..., z kilku fotek coś się udało wybrać.

dziękuję.

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 23 maja 2010 10:15:07
Dzięki Piotrze z całość.Fajna roślinka.Zaczynają podobać mi się te maluchy coraz bardziej! Gratuluję kwitnienia i pozdrawiam Wiktor.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 23 maja 2010 15:12:32
Aaa widzisz to jest to czego nazwy ostatnio nie mogłam sobie przypomnieć, moje co prawda jest sp. ale kwiatki ma inne, takie bardziej trójkątne.

Świetna pierwsza fotka

sciskam
S.

E-mail:  
Data: niedziela, 23 maja 2010 21:32:17
Hej no tu musisz fotkę podrzucić ;-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl