Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
niedziela, 30 maja 2010 17:55:23 |
Masdevallia coccinea jest dokładnie opisana w sekcji od A do Z. Zacytuję tylko "skrajne temperatury to 20°C i -3°C" co oznacza że to bardzo chłodnolubna roślina najlepiej się czująca do 15°C. I lubi kwitnąć wiosna, początek lata, i pech chciał, że gdy pierwszy pąk dojrzewał w UK nagle wyskoczyło słońce i w mojej szklarence podczas mojej obecności w pracy temperatura nawet doszła do 30°C, po fakcie natychmiast tą, jak i inne chłodnolubne Masdevallie, wystawiłem na zewnątrz do mini-mini szklarenki w głębszy cień, jednak pierwszy kwiat już ucierpiał i się powykręcał, jest dużo mniejszy niż powinien, następne na szczęście nieco późniejsze pąki rozwinęły się już niemal idealnie Z tego co czytałem te kwiaty utrzymują się dość długo. U mnie pędy mają 35cm, a większy kwiat 9 x 5cm i jest w wściekle ciemno różowym kolorze - niemal wchodząc w buraczkowy odcień, co nie do końca oddają fotki, niestety ani z lampą ani bez czy jakiekolwiek inne ustawienia mojego aparatu tego nie uchwyciły . No nic, ale i tak myslę, że jest co oglądać.

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|