Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevallia coccinea var harryana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 30 maja 2010 17:55:23
Masdevallia coccinea jest dokładnie opisana w sekcji od A do Z. Zacytuję tylko "skrajne temperatury to 20°C i -3°C" co oznacza że to bardzo chłodnolubna roślina najlepiej się czująca do 15°C. I lubi kwitnąć wiosna, początek lata, i pech chciał, że gdy pierwszy pąk dojrzewał w UK nagle wyskoczyło słońce i w mojej szklarence podczas mojej obecności w pracy temperatura nawet doszła do 30°C, po fakcie natychmiast tą, jak i inne chłodnolubne Masdevallie, wystawiłem na zewnątrz do mini-mini szklarenki w głębszy cień, jednak pierwszy kwiat już ucierpiał i się powykręcał, jest dużo mniejszy niż powinien, następne na szczęście nieco późniejsze pąki rozwinęły się już niemal idealnie Z tego co czytałem te kwiaty utrzymują się dość długo. U mnie pędy mają 35cm, a większy kwiat 9 x 5cm i jest w wściekle ciemno różowym kolorze - niemal wchodząc w buraczkowy odcień, co nie do końca oddają fotki, niestety ani z lampą ani bez czy jakiekolwiek inne ustawienia mojego aparatu tego nie uchwyciły . No nic, ale i tak myslę, że jest co oglądać.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Maria Maciąg
E-mail:  
Data: niedziela, 30 maja 2010 18:49:04
Witam,
Mocny, energetyzujący kolor . Ja kupiłam coccinea var. alba i bardzo jestem ciekawa jak sobie u mnie poradzi.
Gratuluję, piękne kwitnienie

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 30 maja 2010 19:00:07

Kolor zaiste zaje...fajny .
Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 31 maja 2010 07:53:47
Witam,

gratulacje, jest przepiękna. Oj, miałam kiedyś ten rodzaj u siebie. Częsta nieobecność i błąd w podlewaniu, tak to się skończyło.

pozdrawiam
ewka

Autor: Beata Z
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: poniedziałek, 31 maja 2010 21:58:03
Gratuluję Panie Piotrze, śliczna Chciałabym posiadać w kolekcji.... i tu głębokie westchnienie, niestety z Masdevalliami nie mogę dojść do porozumienia Gratuluję, cudny kolor. Pozdrawiam
Beata

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 1 czerwca 2010 14:49:20
Piękny ten kolor... Niestety mam podobnie z masdevalliami jak Pani Beata. Moja coccinea jest niestety w zaniku.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: wtorek, 8 czerwca 2010 22:10:57
Bardzo lubię tę Masdevalię.Gratuluję.Skusiłam się i zamówiłam ją z Ekwadoru,bo te,które mam ładnie mi rosną i z kwitnieniem też nieźle się zapowiada.
Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 czerwca 2010 07:41:36
Fantastyczna roślina Panie Piotrze!- gratulacje!- pozdr. Jarek.

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: środa, 9 czerwca 2010 09:51:53
Dopiero dzisiaj znalazłem wątek.Gratuluję! Kolor powalający.Gratuluję Piotrze i pozdrawiam. Wiktor.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl