Autor: |
Marta |
E-mail: |
martusc@o2.pl |
Data: |
wtorek, 1 czerwca 2010 15:46:22 |
Catasetum ochraceum (Lindl. 1844) syn. C. inornatum i C. lehmannii występuje w Wenezueli, Kolumbii, prawdopodobnie w północnej Brazylii na wysokościach od 300 do 1700m.n.p.m. w warunkach ciepłych do gorących jako litofit, a czasem epifit. Potrzebuje jasnego, do lekko ocienionego stanowiska. W naszych warunkach znosi nieźle uprawę na parapecie nad kaloryferem np. na oknie zachodnim. Moje pochodzi z Ecuagenery. Kupiłam je w XI.2009 w stanie uśpienia, z obciętymi korzeniami i zaraz posadziłam nie podlewając. Po miesiącu zaczęło się budzić. Już pod koniec III.2010 zaczęła wyrastać łodyga kwiatowa i rosła razem z psb. Pod koniec maja doczekałam się rozwinięcia kwiatów. Trochę zbyt szybko, bo powinno kwitnąć na przełomie lata i jesieni. Tak więc wzrost jest bardzo szybki. Wodę nalewam przy ściance doniczki raz na tydzień, zasilam lekkim roztworem nawozu, unikając moczenia części zielonych.
Odczucie prywatne: wdzięczne catasetum, skromna myszeczka, nie pachnie ale wnętrze kwiatu jest iście diaboliczne.

Oto cała roślina:

Łodygę kwiatową musiałam podwiązać, bo jest cięższa od niedojrzałej jeszcze psb i chwieje się nowy przyrost.

Teoretycznie będzie kwitło około dwóch tygodni.
Marta |
|
|