Ta krzyżówka została zarejestrowana w 2006 roku przez W.A.Chang, jednak jak widać po rodzicach mojego to już niemicka produkcja: Bulbophyllum echinolabium 'Nürnberg’ x carunculatum. Oboje rodzice opisani sá w dziale od A-Z.
Rozmiar rośliny zacny jest i rzeczywiście Ewa wypatrzyła dobrze drugi pęd, trochę spóźniony bo to już drugi kwiat na tym wcześniejszym, ale chyba kwiaty będą się mijać przynajmniej jak na razie, więc nie wiem czy uda się trafić na dwa kwiaty, choć kto wie, a w sumie to wygląda jakby mogłoby spokojnie być i więcej pędów, będę musiał jakoś nad tym popracować, o ile nie zatłukę go wcześniej, jak to mi się z echinolabium zdarza...
ok, winny jestem obrazu całej rośliny, a ponieważ doniczka w której to miałem była już zdecydowanie za mała postanowiłem, mimo kwitnienia, że przy szczuplejących bulwach, i zaczynających puszczać korzenie przyrostach, pora na przesadzenie w trybie natychmiastowym, a oto jak to wygląda
Jak to zobaczyłem to wstawiłem całość w dużo większą doniczkę bez ruszania czegokolwiek, starego podłoża nie usunąłem gdzieś tam od spodu wyglądało jeszcze nie najgorzej. Mam nadzieję, że to wystarczy by jeszcze wzmocnić roślinę i dochować się kolejnych pędów w przyszłości