Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Zootrophion atropurpureum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 3 listopada 2010 22:21:47
Zootrophion atropurpureum
(Lindl.) Luer, Selbyana 7: 80 (1982).
Występuje w Brazylii południowo i południowo wschodniej, Kubie, Dominikanie, Haiti, Jamajce.
Jak w opisie tutaj http://www.orchidspecies.com/zooatropurpureum.htm. Ciemno, wilgotno, spora wilgotność środowiska na tym samym poziomie, temp. wysoka do średniej (lato/zima dzień 27-28st.C, noc 16-17st.C).
Jak rozpocznie porę kwitnienia, to tak bez końca coś gdzieś się pojawia. Trzy lata kazał sobie czekać na kwiaty. Miewa po dwa kwiatki spod jednego liścia. Dziwaczek, ale sympatyczny.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 3 listopada 2010 22:37:14
super zdrowe liscie i ladne kwitnienie , ja mam jedna stara rosline z tego rodzaju i w zaden sposob nie moge jej zoprowadzic do kwitnienia... a niby warunki mam ok, hm może i ja się kiedyś doczekam.

pozdrawiam

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 3 listopada 2010 22:45:37
Pewne jak w banku, wiesz że ta zabawa dla cierpliwych i o zdrowych nerwach.

Pozdrawiam i życzę kwiatów, trzy lata to też dużo, jeżeli policzy się ile razy roślinę dotykaliśmy, przestawialiśmy...

ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 4 listopada 2010 18:59:11

Super smocze głowy

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 7 listopada 2010 18:57:48
Piękne liście ! Kwiaty też niczego sobie, ale nie przepadam za tymi, które do końca się nie otwierają. Ja też męczę jedną roślinę, ale moja ma liście intensywnie wybarwione na czerwono no i też jeszcze nie kwitła.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl