Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevalia Tala Sca
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 27 czerwca 2013 09:54:22
Witam

Masdevalie nigdy nie były moją "mocna stroną" i kilka egzemplarzy wyniosłem na śmietnik. Dlatego ,gdy tak pieknie zakwitła ta hybryda , postanowiłem pochwalić się tym "osiągnięciem" na forum. Jest to roślina z podziału , rośnie u mnie od 3 lat i jest raczej bezproblemowa. Mimo, iż w opisie tej masdevalii jest informacja ,że toleruje cieplejsze warunki uprawy to moja roślina zdecydowanie woli chłodek i na wyższe temperatury reaguje zasychaniem wierzchołków liści. Nie lubi też nadmiaru nawozów, wiec nawożę ją 2-3 razy w roku zrównoważonym nawozem typu MSU. To co zdecydowanie lubi to dużo czystej wody na podstawce doniczki. Zimę spędza w orchidarium, a lato na dworzu w cieniu drzewa.Do tej pory 14 kwiatów i 3 pąki.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: czwartek, 27 czerwca 2013 14:09:26
Przepiękna, chyba muszę sobie taką sprawić. A jak z poziomem światła, toleruje półcień, czy chłodno i jasno jednocześnie? I co to znaczy chłodek, czy poniżej 20 stopni zimą to wystarczy? Pozdrawiam, Dorota.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: czwartek, 27 czerwca 2013 14:58:08
Faktycznie piekna i profesjonalnie wykonane zdjecia.Choc przyznam Tomku, ze zaskoczyles mnie prezentacja tej rosliny .Pozdrawiam Agata

Autor: Marek
E-mail:  
Data: czwartek, 27 czerwca 2013 16:25:28
Gratulacje. A te inne?

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 2 lipca 2013 10:04:33
Z "tych innych" kwitnie jeszcze ta masdevalia, ale oczywiście nie pamiętam jej nazwy. Ty Marku pewnie będziesz pamiętał bo razem ją kupowaliśmy. Charakterystyczne jest to,że ma na pędzie kwiatowym po dwa kwiaty.

Pani Doroto - zimą 12-14 stopni , latem do 25oC i cień. Okolice 20oC zimą zabije większość masdevalii

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: środa, 3 lipca 2013 10:30:38
A czy zimą musi mieć więcej światła, czy też w cieniu bo takie warunki ( zimą 12-14, latem ok 20 stopni) mam w piwnicy ale światła to tam bardzo dużo nie ma, trzeba by doświetlać a to podnosi temperaturę, ledy jeszcze za słabo świeca a wszystko inne grzeje. Przymierzam się do tej roślinki ale nie chciałabym jej zamordować.

Autor: marek
E-mail:  
Data: środa, 3 lipca 2013 14:32:58
To jest barleana x polystica. Pzdr.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: czwartek, 25 lipca 2013 08:07:01
Pani Doroto,ja mam obie te przedstawione masdevallie.Gdzie je nie postawić,tam rosną.Zimą stoją w kuchni przy temp.+ 23 w dzień,w nocy spada do 17 przy szybie.
Gdy jest za sucho to barleana x polystica wypuszcza zgięte liście,więc dobrze jest ułożyć na podłożu sphagnum.Nie stawiała bym jej do piwnicy,to nie coccinea.Nie potrzebuje takich drastycznych spadków temp.,ba w ubiegłym roku moja polistica x barleana stała zbyt długo na dworze i z zimna zrobiły jej się plamy na 2 liściach.A ja myślałam,że jak barleana lubi zimne noce,to tej nic się nie powinno stać,a jednak.
Marek Siwik pisał kiedyś,że Tala Sca to Ted Khoe.Jest tam taki wątek w "Zupie Storczykowej",można poczytać.Ja też mam przecież taką masdevallię i byłam zdziwiona.Na początku nawet myślałam,że to botanik .
A dla Pana Tomka gratulacje za tak wspaniały egzemplarz,i równie piękne zdjęcia.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl