Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cymbidium lowianum Rchb.f.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2014 18:08:03
Jak pewnie zauważyliście , nie tylko katleje u mnie rosną . To cymbidium kupiłem trzy lata temu na A...o w postaci dwóch bezlistnych pseudobulw z podziału. Pochodzi z chłodnych regionów Burmy, Tajlandii, Chin i Wietnamu, rośnie do wysokości 2400 m npm, w cieniu, w górskich lasach deszczowych. Zwykle jako epifit. W uprawie wymaga ciepłego lata i chłodniejszej zimy. Kwitnie od grudnia do marca. Kwiaty duże ok 10 - 12 cm , słabo pachnące. Na pędzie było 14 kwiatów , do zdjęcia zostało 10.

Pozdrowienia- Tomek

Autor: Leokadia
E-mail: leokadia.krawiec46@gmail.com
Data: poniedziałek, 3 marca 2014 19:38:06
Cymbidum wygląda zdrowo, kwiaty o ciekawej kolorystyce, nic tylko pogratulować Właścicielowi sukcesu. Czekam na zdjęcia kwitnących u Pana katlei, bo też są zachwycające

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2014 10:25:47
Przepiękne, chyba też się o takie postaram bo u mnie cymbidia też się dobrze mają. Tylko jedno pytanie : czy można na lato wystawić do ogrodu razem z pozostałymi cymbidiami?
Pozdrawiam, Dorota.

Data: wtorek, 4 marca 2014 11:50:50
Stoi w ogrodzie ,pod drzewem, od wiosny do przymrozków.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: sobota, 8 marca 2014 14:53:13
Bardzo ładne cymbidium. Na pewno cieszy doprowadzenie rośliny, która była mała i młoda, do kwitnienia. Proszę jeszcze powiedzieć czy ma Pan hybrydy cymbidium i czy c. lowianum uprawiał Pan podobnie jak te hybrydy? Czy c. lowianum jak już miało wyrastający pęd kwiatowy przeniósł Pan do cieplejszego pokoju czy nadal stał w chłodzie? Również jak przedmówczyni czekamy na Pana prezentacje kwitnących storczyków z rodzaju cattleya.

Data: wtorek, 11 marca 2014 09:27:05
Mam jeszcze kilka hybryd cymbidium , wszystkie uprawiam podobnie i trzymam w tym samym miejscu. Przenoszę je z piwnicy ( mam tam orchidaria ) do pokoju jak już kwitnie przynajmniej jeden kwiat. Lowianum kwitnie już trzeci miesiąc !
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl