Autor: |
Andrzej Bucior |
E-mail: |
andrzej.m.b@wp.pl |
Data: |
niedziela, 18 września 2005 19:57:21 |
...zakwitła i tym bardziej się cieszę, że oczekiwałem na to... 9 lat!
Kupiłem ją 11 września 1996 roku! Rozkwitła 2 września 2005.
Jest to wytrzymały storczyk - musiał przecież przetrwać rozmaite tortury
i nieprawidłowe próby sprowokowania kwitnienia. Miesiące suszy, nie
w odpowiednim czasie, wystawianie na chłodne powietrze itd...
Stała sobie ta Cattleya prawie niewzruszenie na parapecie - nie licząc ciężkich okresów katuszy, które jej zadawałem nie wiedząc jak ją skłonić do pokazania pełni swojego piękna Wytwarzała kilka razy pochewki kwiatowe ale szybko, mimo spryskiwania, zasychały
Ponad rok temu zrobiłem tunelik foliowy z drutu (szer. 30 cm, wys.
i dł.50) z opuszczaną folią od strony pokoju. Spryskiwałem wodą roślinkę
w lecie i na dzień opuszczałem folię - aby zwiększyć wilgotność
W zimie ruchoma folia nie była opuszczana i nie spryskiwałem rośliny.
Podlewałem do połowy II normalnie. Doszukałem się rad na temat tego gatunku
w internecie i te rady w tym roku wprowadziłem w życie
- Od połowy II do końca III nie podlewałem wcale tylko co 2 tyg. spryskałem wodą.
- Przez IV i V wznowiłem delikatnie podlewanie ale nie spryskiwałem
i nie zamykałem tunelika.
- W maju pojawiły się przyrosty i kiedy nowy pęd miał 10 cm zacząłem normalnie podlewać i zwilżać spryskiwaczem. Rano spryskując naśladowałem powstawanie rosy porannej i zamykałem tunelik. Po południu (ok. 17 godziny) otwierałem go i też nawilżałem (drugi raz) ponieważ w lasach tropikalnych po południu pada deszcz. Do zmroku roślina wysychała a w nocy otworzony tunelik miał potrzebne chłodne wnętrze (w pobliżu uchylone okno
i balkon). W gorące dni, aby nie przegrzać, folię zasłaniającą tunelik troszkę uchylałem (spinałem spinaczem0 robiąc otwór/szczelinę.
- W połowie VI młody pęd miał już wyrastającą pochewkę kwiatową
Dorosłe pędy mojej Cattley'i mają 37 cm (ostatnie wytworzone w tuneliku są największe), natomiast młody pęd mający połowę wysokości (18 cm) dorosłych miał
już 3 cm pochewkę
W sierpniu pochewka miała prawie 11 cm (liść 37 cm) a w jej wnętrzu dostrzegłem ciemny pąk

|
|
|