Autor: |
piotr.piesik |
E-mail: |
piotr.piesik@storczyki.org.pl |
Data: |
wtorek, 21 marca 2006 21:41:01 |
No dobrze Pani Mario.
Słowo się rzekło........prezentuję euchile citrina syn.encyclia citrina.Ten uważany za trudny storczyk,który nie wiedzieć czemu dobrze u mnie rośnie i co mnie bardzo cieszy- kwitnie, jest w mojej kolekcji od chyba 3-ch lat.Na dzień dobry, od rośliny, którą kupiłem, odpadła 1 pseudobulwa,którą umieściłem na osobnej podkładce i zostawiłem przy roślinie matecznej.Wiosną ub.roku pojawiły się na tej pojedynczej bulwie dwa nowe przyrosty,które po dojrzeniu wydały kwiaty!Nie wspomnę o roślinie matecznej, która też wydała kwiaty.Kwiaty są dość niepozorne ,ale bardzo ładnie pachną.Nie rozchylają listków okółka stąd sprawiają wrażenie jakby "tulipanowych".A tak się prezentują:

trochę bliżej:

i jeszcze raz z bliska:

Bardzo ciekawe informacje o tej encycli można znaleźć pod adresem http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html a te polecam wszystkim,którzy chcą spróbować jej uprawy.
Mam jeszcze jedną euchile w kolekcji.......też pięknie kwitnie-może nawet atrakcyjniej niż citrina, a to za sprawą relatywnie niewielkich pseudobulw i liści, a dużych kwiatów.I to jakich!
Czy Pani Maria wie jak ma na imię ta euchile......?

Pozdrawiam PP
|
|
|