Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum guttulatum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 13:45:17

Witam,

Kwiaty na Bulbophyllum guttulatum to jedno z moich wielkich osiągnięć , bulbophylla bowiem są moimi roślinami po przynajmniej dwukrotnych "przejściach" .

Jak wiadomo , rośliny te nie lubią manipulacji przy korzeniach. Mogą się cofnąć w rozwoju nawet o rok, dwa... . A większość moich to sadzonki od Piotra Piesika, który oddzielając je musiał ruszyć bryłę korzeniową. Potem ja je sadziłam do niewielkich miseczkowatych doniczek... Nie był to najszczęśliwszy pomysł, bo podlewając wiszące nad nimi rośliny na podkładkach, zalewałam je i w ten sposób wiele straciłam, co skutkowało moim zalewaniem się łzami. Poza tym te miseczko-doniczki zajmowały zbyt wiele miejsca.

Kiedy dorobiłam się drugiego orchidarium to postanowiłam przenieść prawie wszystkie bulbophylla na podkładki, a więc kolejne wyjmowanie, montowanie na podkładki, czyli znowu ruszanie korzeni . Ale to bulbophyllum (mam je od grudnia 2003) zostało w miseczce

Kiedy więc około 3 tygodnie temu zobaczyłam takie "coś"

moja radość była ogromna . To zdjęcie zrobione 2 dni temu...

Dziś pierwsze dwa kwiaty już się otworzyły

czyli trzeba było zrobić pierwsze zdjęcia

Bulbophyllum guttulatum występuje w Indiach, u podnóży Himalajów. Jest rośliną ciepłolubną, lubi półcień, ruch powietrza i wysoką wilgotność.

Podobno kwitnie od lata do jesieni, czyżby to była zapowiedź już lata? . Żadnego zapachu, na razie przynajmniej, nie wyczuwam . Może jak się wszystkie otworzą...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 14:57:12
Witam
i podziwiam ślicznie nakrapiane małe kwiatuszki. Fantastyczne zdjęcia - widać z bliska misterną budowę kwiatów , w ogóle roślinka super! Bardzo ciekawy kolor kwiatów.
Ale od 2003 roku i dopiero teraz kwitnienie ? To mnie Pani zmartwiła, bo mam tylko jedno bulbophyllum i tyle czekania ?
Moje to bulb. macrantum, też "po przejściach" w postaci pierwszego, samodzielnego montowania na podkładce. Jakoś sobie poradziłam i na razie rośnie. Czekam na kwitnienie, ale zastanawiam się nad zapachem, bo podobno bulb. "pachną inaczej" i to dość intensywnie! Jak zakwitnie to się okaże czy ten zapach taki straszny...
Gratulacje, Anna

Data: wtorek, 28 marca 2006 15:19:57

Pani Aniu, proszę się nie martwić . Tyle czekania to mój przypadek, na ogół jest znacznie lepiej .
Kwiaty nie są wielkie, niecałe 2 cm gdyby je rozłożyć, mnie się podobają...

Dziękuję i pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 28 marca 2006 15:31:52
Dzięki za pocieszenie . Wg literatury czekam na trochę większy kwiatek 4-5 cm, ale ma być samotny, tylko jeden.
Pozdrawiam, Anna

Data: wtorek, 28 marca 2006 15:40:24
Pani Grażyno, mam jeszcze prośbę . Czy mogłaby Pani przesłać mi na priv. niezmniejszone zdjęcie zbliżenia pojedynczego kwiatu (trzecie od końca)?
Bardzo mi się podoba, a że mam już zakaz nabywania zielonych kwiatków, to sobie chociaż tapetę zrobię i oko nacieszę.
Pozdrawiam, Anna

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 15:43:50
Grazyna nie strasz ja musze przesadzic jezdno z moich 2 bulbophylów na podkładke nie chce czekac 3 lata na kwiaty moje drugie było kupione z importu niby korzenie puszcza ale pewnie tez przyjdzie mi czekac na kwiat zreszta tez jeden . Cięzki ten nasz los tyle czekania
Pozdrawiam Grzesiek

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 15:55:06
Ale jak tu nie przesadzać jak ono tak szybko "się rozłazi". Moje Bulb. Elizabeth Ann już zaczyna wychodzić za doniczkę.
Pozdrawiam
Marzena

Data: wtorek, 28 marca 2006 16:05:55

Grzesiu, ja nie straszę , ja tylko opisałam mój przypadek , no i to nie 3, ale trochę ponad 2 lata , też długo

Pani Marzeno! Takie "rozłażące" się to trzeba albo "zakręcać" do doniczek (raczej płaskich, miskowatych), albo od razu na podkładkę, nawet gdyby psb miały zwisać...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 16:23:19
Witam !

Grażyna, ładnie Ci zakwitło , a jak do tego nie "pachnie"... .

Moje jedyne bulbophyllum uprawiam w takiej samej miskowatej doniczce, i aby się nie rozłaziło "zakręcam je do doniczki " i przyszpilam połówkami spinaczy do podłoża. To działa

Pozdrawiam Iwona

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 16:40:49
Trafiłem na tą strone szukając informacji o jednej z moich rosli podoba mi sie ikonka oaznaczająca "zapach" szczególnie teni niebieski falkonik przypomina mi kolorystycznie denaturat....
A właśnie jeszcze link: http://perso.wanadoo.fr/bulbo-and-co/pages2/bulbophyllum_a_zpag.html
A co do czekania na kwitnienie to ja juz jestem obtrzasakny
Pozdrawiam Grzesiek

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl