Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis pantherina
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 20:45:08
Witam,
nie, nie jeszcze nie kwitnie , ale chciałam się pochwalić i spytać innych nabywców tej rośliny jak się u nich zachowuje.

Phalaenopsis pantherina

Rośnie na Borneo a jak podaje http://pl.wikipedia.org/wiki/Borneo jest to "Największa wyspa Archipelagu Malajskiego, trzecia pod względem wielkości na świecie po Grenlandii i Nowej Gwinei.Powierzchnia 746 tys. km² (dla porównania powierzchnia Polski to 312 tys. km². Wyspę porastają lasy równikowe, które są zamieszkiwane przez wiele różnych zwierząt. Typowym przedstawicielem świata zwierząt na wyspie jest orangutan."
i dalej;
"Wilgotne lasy równikowe odznaczają się dużą różnorodnością flory. Decydują o tym obfite, całoroczne opady deszczu (pow. 2500 mm), silne nasłonecznienie, wysoka średnia roczna temperatura powietrza, niskie dzienne i roczne amplitudy temperatury, itp. NIe ma tam pór roku .Lasy równikowe odznaczają się piętrowością roślinności. Najwyższe stanowią wiecznie zielone drzewa, osiągające wysokość 30-50 m. Piętro średnie stanowią niższe drzewa, zaś poniżej nich (8-15 m) występuje zwarta warstwa koron drzew pokrytych epifitami, lianami, itp. Gęste korony drzew ograniczają dostęp światła słonecznego do dolnych partii, podszyt i runo stanowią rośliny zielne, czasami w ogóle nie występuje."
Przytoczyłam tekst ponieważ tam rośnie Phalaenopsis pantherina na wysokości 800 metrów npm, czyli dosyć nisko i ma bardzo ograniczony dostęp światła co wynika z tekstu wyżej.
Ma mokro, bardzo ciepło i prawie bez światła słonecznego.
Dlaczego tyle o nim, ponieważ jest to roślina zrzucająca liście a widok jego korzeni też dziwny. Są mocno zielone i guzkowate.

Kupiłam pęczek korzeni, mam już pierwsze listki i nowe przyrosty korzeni.

Kolejna faza wzrostu korzeni.

Sandra pytałaś kiedyś o pomysł na "ciemnice" dla roślin, które nie lubią światła. Najgłupszy jest chyba najlepszy z pomysłów. Ten phalaenopsis powiesiłam pleckami do światła i za roślinami. Chyba mu to wystarczyło?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 20:56:23
Bardzo ciekawa roslina w rzeczywistości wyglada jak duza Chiloschista o guzkowatych korzonkach niestety dla mnie juz nie starczyło

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 21:08:44
Pani Ewo!

Gratuluję, ja mam od tygodnia pęczek korzeni , ale widać wykluwający się nowy korzonek.
Po tej prezentacji poszłam wcisnąć roślinę w najdalszy kąt

Pozdrawiam Iwona

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: piątek, 26 maja 2006 08:16:50
Widzialam w internecie jak to CUDO kwitnie. Bede czekac z niecierpliwoscia na "kwitnaca" prezentacje. Wiec zycze wam najlepszego i oby do rychlej lodygi kwiatowej

Kamila

Autor: Grzegorz
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 09:51:42
Witam!
Ja również posiadam ów "pęczek korzeni". Też wypuszcza nowy korzonek i dwa nowe listki. Zaciekawiło mnie jednak skąd znana jest nazwa gatunkowa tego Phalenopsisa. Pan Jerzy nie chciał się przyznać do znajomości nazwy. Na żadnym znanym mi zdjęciu Phal pantherina nie widziałem takich korzenia jak u naszych egzemplarzy. A w internecie znalazłem informacje o gatunku zrzucającym liście na czas pory suchej, ale był to Phal. Lowii http://www.orchidspecies.com/phallowii.htm
Byłbym wdzieczny za informacje mogące mi rozwiać wątpliwości.

Pozdrawiam

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 13:20:31
No to chyba znalazł się jeden z prapraprzodków mojego Phalaenopsisa hybrydy. To jedyny w mojej kolekcji z tak guzkowatymi korzeniami... A kwitnie tak:

Zrobię zdjęcie korzeni i zamieszczę, bo teraz dysponuję tylko zdjęciem kwiatu.
Po długich poszukiwaniach wyszło na to, że to Phal. Elegancia Acropolis. Ma bardzo charakterystyczne, postrzępione wąsy warżki.

pozdrawiam,
Piotr

Data: piątek, 26 maja 2006 19:22:58
To znowu ja. Nie dawał mi spokoju gatunek "kłębka korzeni". I co do bycia Phal pantherina mam coraz większe wątpliwości. Otóż piszą o nim, że ma kwiatostan do 45 cm długości. Na moim jest kilka wyschniętych kwiatostanów. Mają one po kilka cm. Grzebiąc w sieci znalazłem coś takiego:
http://www.phals.net/hainanensis/05ph0192.jpg
Jest to jedyny do tej pory MINIATUROWY falenopsis o takich korzeniach, na jaki się natknąłem w sieci. A w inny miejscu piszą o nim, że ma liście opadające.
http://perso.wanadoo.fr/bernard.lagrelle/Hainanensis/anglais/Phalaenopsis%20hainanensis%20anglais.htm
Problem w tym, że ma on mieć pęd kwiatowy jeszcze dłuższy, bo aż 55 cm
Nic to szukam dalej

Autor: ilona
E-mail:  
Data: piątek, 26 maja 2006 20:52:24
przykro mi ale na pewno nie jest to phal pantherina .-który jest bardzo podobny do cornu –cervi –wielkością i pokrojem a nawet trudny do odróżnienia (rożne budowy kalusa i warżki )
przedstawiony cudowny kłębek guzkowatych korzeni to zapewne jakiś phal. z grupy aphyllae i może to być : Phal . braceana, hainanensis, honghenensis, stobartiana , i nie określimy który to jest póki nie zakwitnie !!
Co do wymagań to na pewno nie cień –wręcz przeciwnie w miarę dużo słońca
to ,ze brak jest liści wskazuje na słoneczne stanowiska , które warunkują , że zawarty w korzeniach chlorofil może zapewnić dostateczny stopień fotosyntezy na potrzeby rośliny .
pozdrawiam

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 26 maja 2006 21:15:07
Witam ,
Panie Grzegorzu staram się odrobić dzisiejsze zaległości. Cały dzień poza domem, wizyta papieża, dzień matki, korki w Warszawie.
Roślinę kupiłam jako pewniaka, Pan zasiał pewne niepewności. To co zdążyłam na szybko w necie przejrzeć i skojarzyć.
Ubiegła mnie Ilona, no właśnie cornu-cervi, podobieństwa z nim np wydłużający się pęd kwiatowy o specyfice pędu cornu-cervi, może przecież w naturze dojść do 55 cm. Panterowe cętki na płatkach, ten pantherina pokazywany w necie ma bardzo ciemne i równo rozłożone.

I jeszcze jedno, okres kwitnienia też jakoś różnie opisywany;

http://www.orchidspecies.com/phalenopsis.htm
35. pantherina Rchb.f. - Indonesia - Cool grower - Lithophyte on moss covered rocks near gushing mountain streams - Flowers in May and June –

i

http://www.orchidarium.pl/kwitnienie/rodzaje.php?r=Phalaenopsis
Kwitnienie storczyków - rodzaj Phalaenopsis
Phalaenopsis pantherina sty cze lip sie wrz lis

Szukam dalej jak Pan. Problem byłby mniejszy, gdyby gdzieś ta roślina była pokazana w całości.

Pozdrawiam
ewka

Data: sobota, 27 maja 2006 08:56:52
Witam!
Nie poddałem się i szukałem dalej. Oto co znalazłem odnośnie innego, niż poprzednio pisałem, gatunku. Phalenopsis honghenensis:
Epiphytic plant, miniature.
Many minutely warty roots.
Short stem, 1 cm.
Few leaves, 1 or 2, obliquely elliptic, acute, being able to reach 7 cm long for 2,5 cm wide. The base of the leaves is persistent and punctuated of purple.
Short Inflorescence of 7/8 cm

całość do przeczytania tu:
http://perso.wanadoo.fr/bernard.lagrelle/Honghenensis/anglais/phalaenopsis%20honghenensis%20anglais.htm

Moim zdaniem odpowiada dokładnie temu co mamy Niestety, nie ma zdjęć, które pokazywałyby korzenie w zbliżeniu. A szkoda, bo są one jednak ozdobą przez jakiś okres w roku.
Pozdrrawiam:

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl