Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Aspasia lunata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 13:32:31
Zaprezentuję roślinę rzadziej obecną w kolekcjach.
Aspasia lunata pochodzi z Brazylii, rośnie tam w zacienionych miejscach w wilgotnych lasach do wysokości 1000 m n.p.m Jest to niewielki epifit.

Swoją roślinę kupiłem dwa lata temu jako dorosłą, zdolną do kwitnienia. Skusiły mnie kolory kwiatu na zdjęciu - zielone płatki z brązowymi plamkami i kontrastowa biało-fioletowa warżka, no i ta poetycka nazwa.... Roślina posadzona była w bardzo malutkiej doniczce, więc ze względu na dość długie międzywęźla przesadziłem ją do nieco większej doniczki.

Roślina wypuściła nowy przyrost, ale nie zakwitła. Na wiosnę zeszłego roku dostałem kawałek pnia bzu obsadzonego mchem, na który zdecydowałem się przenieść storczyka. Przymocowałem go drucikiem na wierzchu mchu, lekko przykrywając korzenie sphagnum i włóknem kokosowym.

Storczyk wypuścił dwa kolejne przyrosty i mnóstwo nowych korzeni... ale nie zakwitł. Pomyślałem, że musi zaaklimatyzować się do nowych warunków - część nowych liści była lekko pomarszczona, stare zaschły na końcach.

Pieniek z rośliną wisi u mnie z prawej strony wschodniego okna, tak że nie pada na niego nigdy słońce. Ze względu na warunki w jakich storczyk ten rośnie w naturze codziennie rano spryskuję całość obficie wodą z odrobiną nawozu, a dwa razy w tygodniu roślina ma godzinną kąpiel w pojemniku z wodą. Od początku tego roku pojawiły się dwa kolejne przyrosty, które zamieniły się w ładne, zdrowe pseudobulwy.

Na początku czerwca zauważyłem wyłaniający się między liściem, a pseudobulwą pączek...

Pączek rósł szybko...

a po jakimś czasie zaczęły być na nim widoczne brązowe plamki.

Po ok. czterech tygodniach otworzył się:

Kwiat jest niewielki (ok. 5 cm), ma jasnozielone płatki w brązowe plamki i białą warżkę z delikatną, fioletową plamką - nie tak intensywną jak widziałem na zdjęciach. Pachnie lekko mokrym sianem, może trochę drewnem - zapach jest bardzo nieokreślony, ale intrygujący.

I jeszcze zbliżenie ukazujące połyskliwą strukturę płatków.

Wydaje się być bardzo delikatny, utrzymał się trochę ponad tydzień, bo dziś rano zauważyłem, że już powoli się zamyka. Może gdyby nie te upały cieszyłby oko dłużej...

Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie na kilku przyrostach - pojawiają się już cztery kolejne

polecam,
Piotr Bałdyga

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 14:15:24

Witam,

coś krótko kwitła...... może to rzeczywiście upały i suche powietrze?
Z notatek w mojej bazie wynika, że kwiat utrzymuje się do 3 tygodni...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Monika
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 15:04:57
piękna..a jak jest z doprowadzaniem jej do kwitnienia? Bez problemu,czy trzeba sie jakos szczegolnie natrudzic?

pozdrawiam,
Monika

Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 15:57:23
Wydaje mi się, że nie potrzeba żadnych sztuczek, przynajmniej ja nic takiego nie robiłem - normalne warunki parapetowe. Naturalna różnica temperatur dzień/noc. A akurat tego okna nie uchylam na noc, bo trzymam na tym parapecie raczej ciepłolubne storczyki. Zobaczę jak będzie w przyszłym roku, jeżeli zakwitnie to znaczy, że potrzebował dwóch lat na aklimatyzację - standardowo w moim przypadku.

Pani Grażyno, ten kwiatek na pewno trzech tygodni nie wytrzyma, chyba jednak ciepło zrobiło swoje...

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 20:03:01
Gratulacje. Piękna prezentacja - opisy i zdjęcia.
Miło jest mieć po oczekiwaniu sukces tego rodzaju.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: poniedziałek, 17 lipca 2006 22:09:56
Witam,
bardziej od samego kwiatu, urzekla mnie kompozycja zamontowanej orchidei.
Gratuluje udanego doboru
Pozdrowienia
Wanda

Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 15:51:44
Witam,
w tym roku nie mogę pochwalić się kwitnieniem tej rośliny, za to ma ciekawe sąsiedztwo... To apropos uprawy "bliżej natury":

Grzybek pojawił się po dwóch godzinach po solidnym podlaniu, wieczoram miał już 10 cm, a średnicę kapelusza ok. 4 cm. W stosunku do niewielkiej roślinki to dużo. Aspasia wypuściła na wiosnę trzy przyrosty, teraz ma trzy kolejne, ale kwiatów jakoś nie widać.

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 30 sierpnia 2007 14:17:45
Lepszy rydz niz nic
Wanda

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: czwartek, 30 sierpnia 2007 15:21:56
Niesamowite tempo wzrostu - 10 cm na dzień !!! Nawet jak na grzyby to chyba rekordowy rezultat.

Kilkadziesiąt lat temu (!) mierzyłem z kolegą z liceum tempo wzrostu czubajki kani.
Przez 2 dni przyrastał po kilka cm a 3 dnia już go nie było... (komuś się spodobał).

Jednak najszybciej z roślin to niektóre bambusy mogą rosnąć "w oczach" - 7cm na godzinę i 1 metr na dzień...
Ale chyba wszyscy z nas preferują spokojnie rosnące storczyki.Serdecznie pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 31 sierpnia 2007 07:37:44
Piękna roślina ! Bardzo profesjonalnie skomponowany pień dla epifitów- pozdr. Jarek z Kielc.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl