Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oberonia gammiei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 13 października 2006 22:58:13
Oberonia gammiei,

Informacji o tej roślinie jest bardzo mało, albo ja nie potrafię ich znaleźć.

Występowanie; stan Kerala/Indie, w dystryktach Trivandum i Malappuram jak również w Sunderbans/Parku Narodowym o pow. 10 tys. km kwadratowych we wsch. Indiach i Bangladeszu, rezerwacie dzikiej przyrody. Birma, Tajlandia, Laos i Wietnam.

Pokrewieństwo; pokrewny do Oberonia mucronata.

Pozdrawiam na zielono
ewka

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 13 października 2006 23:29:16
Może gammiei? Ile (ale poproszę dokładnie ) ma kwiatków w kwiatostanie?
Pzdr Jurek

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: sobota, 14 października 2006 08:22:15
Och jakie piekne zdjecia! Kontrast miedzy czarnym a limonkowym jest warty sliniotoku...

E-mail:  
Data: sobota, 14 października 2006 08:36:09
Informacji o samej O.gammie nie znalazlam, ale mam kawalek o samej Oberonia, zakonczony ladnym akcentem

"...This is sympodial epiphytic genus with over 300 species, found from Africa through Southeast Asia to the Pacific Islands. It is a poorly studied genus ( tu sie zgadzamy ) due to the very tiny blooms and similarity when not flower. The succulent leaves, produced in 2 ranks, are generally broad, flattened, and pointed at the apex. They bloom only once off the main growth, from between the last 2 leaves, and the inflorescence is often longer than the plant. They are clump-forming and many are attractive plants even when not in bloom. The genus is named for Oberon, king of the fairies ..."

Jest jeszcze kawalek o warunkach uprawy, ale o tym moze sama Ewa opowiedziec

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 14 października 2006 09:44:17
Witam,

Panie Jerzy, oczywiście, pomyliłam się, powinno być Oberonia gammiei. Wszystko przez to liczenie kwiatów, jeszcze liczę...

Kamilo, jest to moja trzecia oberonia, doświadczenie małe ale chyba zaakceptowała moje warunki balkonowe, stoi w trzecim rzędzie od strony południowej, ma już nowy przyrost co zapowiada może następne kwitnienie. Umiarkowanie podlewam.
Jeżeli chodzi o królowanie na wystawach, to tu też się zgadzam. Kwitnące oberonia widziałam tylko raz, w Londynie na wystawie.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: sobota, 14 października 2006 11:10:33
Mimo, ze tak rzadko spotykana, warto jest obejrzec jak pieknie Ewo potrafisz ja (jego? krola elfow?) uchwycic na zdjeciach!!!! Ogladanie zdjec robionych przez ciebie nalezy zawsze do przyjemnosci

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@intera.pl
Data: sobota, 14 października 2006 15:11:11
Super wąż! No i te fotki

Ja doliczyłem się na kwiatostanie 50 'śrub' kwiatowych, każda po około 16 kwiatków + około 10 na końcu, więc w przybliżeniu 810 kwiatków i chyba będzie więcej jeszcze

A to nie jest przypakiem Oberonia iridifolia? Znalazłem takie informacje:
Oberonia gammiei to gatunek blisko spokrewniony z rozpowszechnioną Oberonią mucronata - syn. Oberonia iridifolia!, od którego może zostać odróżniona poprzez dużo mniejsze grona kwiatowe, wyraźniej 3-płatkową i wklesłą warżkę, z ząbkowanymi bocznymi płatkami i niemal na plane kwadratu płatki wewnętrzne mające całe brzegi. Jak cos źle przetłumaczyłem to tu w orginale:

http://orchidkerala.googlepages.com/oberonia.htm

Tak czy inaczej jest niesamowita, a jakby jeszcze były te kwiatki czerwone

Pozdrawiam!

E-mail:  
Data: niedziela, 15 października 2006 09:32:45
Wyglada naprawde podobnie do tej z oferty Orchid Palace

http://www.orchideenshop.de/shop/catalog/product_info.php?products_id=1538&osCsid=3f9a6eb6350ccbc64fba4a04d283
0b36

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl