Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium aphanochilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 9 października 2007 22:10:57

Witam,

O Dendrobium aphanochilum praktycznie nie wiem nic . Gdzieś, kiedyś zobaczyłam zdjęcie kwiatów i spodobały mi się , no to roślinę zdobyłam .

Pod koniec sierpnia na bezlistnym pędzie zauważyłam zieloną "gulkę", z której po ok. 10 dniach zaczęły wyłaniać się zarysy pąków...

Miałam cichą nadzieję, że zdążą się rozwinąć do wystawy . Po kolejnych 2 tygodniach, kilka dni przed wystawą, mogłam podziwiać pierwszy, biały, z delikatnym zaróżowieniem kwiat...

Roślina jest średnich rozmiarów, pędy mają ok. 40 cm, kwiaty wyrastają w gronach złożonych z kilku kwiatów. Długość kwiatu to 4-5 cm.

Do wystawy zdążyły się rozwinąć wszystkie kwiaty , tak więc serialu zdjęciowego ciąg dalszy

I zdjęcie z wystawy, zrobione z lampą błyskową, czego nie znoszę

Ktokolwiek znajdzie jakieś wiadomości dotyczące tego gatunku, proszony jest o podanie, gdzie je można znaleźć

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: środa, 10 października 2007 08:40:03
Witam

Piękne delikatne kwiaty, Śliczny kolor. Niewątpliwie ozdoba...jeśli kwitnie
Dendrobia zachwycają kwiatami ale pokrój rośliny i te łyse badyle skutecznie mnie zniechęcają do posiadania.
Dlatego jak najbardziej dziękuję za prezentację, podziwiam i to mi wystarcza.

Pozdrawiam
Agnieszka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 10 października 2007 13:37:34
Bardzo ładne i takie delikatne kwiaty, ale wyczytałem że nie pachną

Czyli oczywiście coś tam wyszperałem:

http://www.orchid.url.tw/myflowers/dendrobium/aphanochilum.htm

Nie za dużo ale zawsze coś:

Pochodzenie: Nowa Gwinea. Kwitnie w różnych porach, kwiaty utrzymują się 40-50 dni, nasłonecznienie umiarkowane, jest troszkę trudny w uprawie ale co tam dla Grażyny napewno żaden problem Tylko rozmiar kwiatów Grażna masz za duży mają mieć 1-1.5 cm albo masz za duże powiększenie w tym nowym aparacie

Dobrze, że na chińskich stronkach czasem coś po angielsku napiszą, a w sumie to .tw wieć chyba tajwańska?

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 października 2007 14:06:09

Witam,

i dziękuję za informacje , zapowiada się dłuuuuuuuuuuuuuugie kwitnienie

Także wczoraj wieczorem, kiedy to orchidarium.pl było "padnięte" , Jurek Błaszczyk przesłał mi link do japońskiej strony z którego wynika, że w/w dendrobium (sekcja Calyptrochlus) występuje na Molukkach, klimat tropikalny, wysokość 800 - 1700 m, temperatura w zakresie 16-24 stopnie C. Czyli wszystko wiadomo .

Co do wielkości kwiatu... ja mierzyłam (linijką, nie aparatem ) łącznie z tą nadętą ostrogą, to mi taka długość wyszła, a sam kwiat (średnica) bez ostrogi jest rzeczywiście mniejszy...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 14 października 2007 20:10:35
Witam,

Wystarczyło kilka dni nieobecności, a tu tyle nowości!
Grażyno, jestem pod wrażeniem Twoich postępów w obsłudze nowego aparatu.
Gratuluję udanych sesji zdjęciowych, no i fotogenicznych kwiatów, a zwłaszcza tego dendrobium. Śliczności!
Te "łyse badyle" nie są znowu takim mankamentem – zawsze mieszczą się na najbardziej zatłoczonym parapecie.
Jedyne, co wstrzymuje mnie przed chęcią zdobycia prezentowanego storczyka, to wymagania świetlne dendrobium...
Z tym większym więc podziwem patrzę na zamieszczone zdjęcia

Pozdrawiam
Tamara

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl