Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dracula lotax, czyli śliczna .....malizna
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 12 października 2007 18:55:14
Witam,
Tak się składa, że przy kompletowaniu naszych zbiorów nie obywa się bez wpadek, zatem dziś ja przynoszę głowę pod topór .
Dracula lotax dotarła do mnie równo rok temu z Ekwadoru. Zaniepokoiły mnie trochę jej rozmiary, ale cierpliwie czekałam. Ładnie rosła, nie miała plam na liściach, czyli nie sprawiałyśmy sobie kłopotu. Jesienią wróciła z ogrodu do pomieszczenie z innymi storczykami. Trzymam swoje dracule w chłodnej części ogrodu zimowego z lekkim, rozproszonym światłem. Dodatkowo są one osłonięte od południa potężnymi liśćmi strelicji. Obok stoi wentylator. Bardzo się ucieszyłam, kiedy pokazały się dwa pierwsze pąki. Niestety musiałam wyjechać, a dzień był bardzo ciepły. Żaluzje zostały zdjęte dla potrzeb ekipy budowlanej i ... pąki się przegrzały i zmarniały. Trudno. Pojawił się niebawem kolejny. Ten rozwinął się w kwiat.

Tylko, że dla odmiany, mój aparat wylądował w serwisie, a ja pożyczonym, który miałam pierwszy raz w ręce zrobiłam zdjęcia tak, jak zrobiłam .

Reasumując- storczyk jest śliczny, jeśli chodzi o kolorystykę- białe kwiaty z bordowymi dodatkami. Mówią, że małe jest piękne, ale nie wszystko i nie dla każdego, zatem zapewne się rozstaniemy, bo wzrok już nie ten.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 12 października 2007 19:01:48

Mario, po pierwsze gratulacje , a po drugie to już myślałam (zanim doczytałam do końca), że zmieniasz preferencje , no szkoda.... bo te malizny są urocze

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 12 października 2007 19:17:10
Grażyna, byłoby tu nudno, gdyby wszyscy mieli to samo. Rozmaitość jest lepsza Ponadto niebawem będę musiała się przyznać do podobnej wpadki. Może chociaż aparat mi oddadzą .
Dziękuję i pozdrawiam, Maria

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: piątek, 12 października 2007 23:30:29
No ten kontrast na kwiatach uroczy! Szkoda troszke tych pierwszych...

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

Data: sobota, 13 października 2007 10:29:40
Panie Piotrze,
Pąków żal zawsze, ale dracula to nie katleja. Jak wchodzi w okres kwitnienia, to te kwiaty pokazują się jeden po drugim przez dłuższy czas. Dracula bella kwitnie u mnie od jesieni do późnej wiosny. Przerwą jest tylko okres lata.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 13 października 2007 13:16:56
Witam!

Dziękuję za informcję. Szczerze mówiąc nigdy nie wgłębiałem się w Dracule uważając, że nie mam dla nich warunków ani wystarczająco chłodu Ale zawsze musi być ten pierwszy raz no i zauroczony zdjęciami kupiłem chestertonoii, powolusieńku przyrasta, hm co dalej z tego wyniknie tego nie wiem, oby się nie skończyło na dracularium

Pozdrawiam

Ps. Pani Mario u jenkinsii mam już 3 nowy przyrost, thao pierszy nowy, nie kwitną ale chyba aż tak źle u mnie im nie jest

Piotr M

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl