Autor: |
Tamara Florczak |
E-mail: |
|
Data: |
niedziela, 24 września 2017 15:14:34 |
Przeczytałam gdzieś, że Coelogyne usitana jest bardzo nietolerancyjna na chłody i przy spadku temperatury poniżej +10*C może zrzucać kwiaty i liście, dlatego "minęło wiele wschodów i zachodów słońca", a za oknem śnieg pojawiał się nie raz , zanim postanowiłam zaryzykować i kupiłam tego storczyka.
Potem kolejne wschody i zachody w oczekiwaniu nie tyle na pierwszy kwiat, co na jakiekolwiek oznaki życia - dopiero po 3 miesiącach roślina wypuściła nowy przyrost!
Ostatecznie po dwóch pełnych sezonach u mnie, orchidea pokazała swoje piękno. 

Wątek poszerzony jest o krzyżówki z udziałem Coel usitana, to dorzucę i ja mój najnowszy nabytek: Coelogyne salmonicolor x usitana - zakup spontaniczny, poza wszelkimi 'listami chciejstw'. Ale jak zobaczyłam podpięte do oferty zdjęcie kwiatu o pięknej, prawie czarnej warżce, coś na podobieństwo Lyme Bay zaprezentowanego przez Piotra, to nie mogłam się powstrzymać.
W praktyce nie jest aż tak pięknie, ale też ciekawie. Tuż po otwarciu się kwiatu rzeczywiście warżka jest ciemna, jednak w miarę dojrzewania robi się coraz jaśniejsza, do prawie rudej.
Poniżej takie poglądowe zdjęcie kwiatów tuż po otwarciu i przed odpadnięciem.

I jeszcze dla porównania zdjęcie 'rodzinne' trzech Coelogyne: salmonicolor x usitana, usitana i salmonicolor 'Summertime' x selbst .

Wprawdzie prawidłowość oznaczenia tego ostatniego storczyka Piotr już zakwestionował, ale podejrzewam, że w tworzeniu prezentowanej krzyżówki wzięło udział coś podobnego 
|
|
|