Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne usitana
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 13 stycznia 2009 17:23:41
Piotrze, moja ma kwiaty 8cm/6cm. Jest wielkości Coel. speciosa. Takie z kolei mam dwie, czyste gatunki i jedna z nich kwitnie od września. Ma jeszcze jeden ładny kwiat. Druga przekwitła szybciej.
Co do mieszania, to masz rację w obydwu przypadkach. Trudniej będzie znaleźć te pokazywane krzyżówki, ale i łatwiej dołączyć coś do istniejącego już wątku. W moim przypadku jest tak, że jak mam zacząć coś pokazywać od początku, to najczęściej rezygnuję, bo nie ma kiedy .

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 1 kwietnia 2013 19:23:10

Witam,

wznawiam stareńki wątek, bo ta piękność po 4 latach uprawiania obdarzyła mnie wreszcie kwiatem , no i jest kolejny pąk...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 2 kwietnia 2013 01:48:26
hehe no ale wiesz, że nie masz usitany? To 'niemiecki' klon Coelogyne Lyme Bay - usitana x speciosa. Mam dwie rośliny i bardzo lubie ich kwiaty, właśnie się otworzył mój ciemniejszy UK klon. A w sumie to masz bardzo białą kolumnę, u mnie u obu bardziej żółtawa po usitanie...

A tu mój 'niemiecki' klon z tamtego roku fotka:

w sumie one oba z czasem robią sie nieco jasniejsze, ale jednak UK klon jest niemal czarny po otwarciu i zostaje nieco ciemniejszy.

Pozdrawiam

Piotr

E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 2 kwietnia 2013 08:29:40

No to chyba możesz sobie wyobrazić, co czeka Sandrę jak ją spotkam

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: sobota, 19 kwietnia 2014 21:06:54

Witam,

minął ponad rok od mojego ostatniego wpisu, ale mam i ja wreszcie Coelogyne usitana . Że to ta prawdziwa świadczy drugie zdjęcie, na którym widać charakterystyczny biały prążek z tyłu warżki .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 27 kwietnia 2014 14:38:52
No tak teraz na pewno ;-) - gratulację - u mnie jakoś ten gatunek marnieje, mimo, że krzyżówki wiodą sielskie życie ;-p

POZDRAWIAm

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 24 września 2017 15:14:34

Przeczytałam gdzieś, że Coelogyne usitana jest bardzo nietolerancyjna na chłody i przy spadku temperatury poniżej +10*C może zrzucać kwiaty i liście, dlatego "minęło wiele wschodów i zachodów słońca", a za oknem śnieg pojawiał się nie raz , zanim postanowiłam zaryzykować i kupiłam tego storczyka.
Potem kolejne wschody i zachody w oczekiwaniu nie tyle na pierwszy kwiat, co na jakiekolwiek oznaki życia - dopiero po 3 miesiącach roślina wypuściła nowy przyrost!
Ostatecznie po dwóch pełnych sezonach u mnie, orchidea pokazała swoje piękno.

Wątek poszerzony jest o krzyżówki z udziałem Coel usitana, to dorzucę i ja mój najnowszy nabytek: Coelogyne salmonicolor x usitana - zakup spontaniczny, poza wszelkimi 'listami chciejstw'. Ale jak zobaczyłam podpięte do oferty zdjęcie kwiatu o pięknej, prawie czarnej warżce, coś na podobieństwo Lyme Bay zaprezentowanego przez Piotra, to nie mogłam się powstrzymać.
W praktyce nie jest aż tak pięknie, ale też ciekawie. Tuż po otwarciu się kwiatu rzeczywiście warżka jest ciemna, jednak w miarę dojrzewania robi się coraz jaśniejsza, do prawie rudej.
Poniżej takie poglądowe zdjęcie kwiatów tuż po otwarciu i przed odpadnięciem.

I jeszcze dla porównania zdjęcie 'rodzinne' trzech Coelogyne: salmonicolor x usitana, usitana i salmonicolor 'Summertime' x selbst .

Wprawdzie prawidłowość oznaczenia tego ostatniego storczyka Piotr już zakwestionował, ale podejrzewam, że w tworzeniu prezentowanej krzyżówki wzięło udział coś podobnego

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl