Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ornithocephalus polyodon
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 11:08:47
Witam,

Ornithocephalus polyodon,
Rchb.f., Linnaea 41: 33 (1876).

Występuje w północnej Brazylii, Ekwadorze i Peru.
Jest to mały epifit o bardzo ładnej budowie w formie wachlarza.
Pędy kwiatowe zobaczyłam bardzo późno, nie wiedziałam, że roślina wypuszcza je pod wachlarzem liści.
Rośnie u mnie powieszona na ścianie oddalonej od okna w półcieniu, bezpośrednio przy nawilżaczu.

Tak wygląda od przodu. Ma bardzo ładny nowy przyrost.

To widok od tyłu. Ciekawe dlaczego ukrywa swoje kwiaty?

Kwiaty na pędach są w różnej fazie rozwoju.

A to kadr z dużej całości.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 16:52:30

Witam,

Ewka, one wcale nie ukrywają kwiatów, tylko oszczędzają maleństwom co je zapylają wspinaczki i wchodzenia w szczeliny między liśćmi .

To uroczy i bezproblemowy rodzaj o ile zapewni się im wysoką wilgotność (albo codzienne zraszanie, albo nawilżacz jak u Ewki). Kwitną bezproblemowo nawet stosunkowo młode roślinki, a kwiaty są urokliwe .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grzesiek
E-mail: _gbielcki@op.pl_
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 19:30:13
Witam, skoro sezon na Ornithocephalus sie zaczął to i ja dorzucę swoją roślinkę.
A więc poniżej dwa zdjęcia Ornithocephalus bonplandii, która kwitła na 4 pędach kwiatowych a w chwili obecnej na trzech. Naturalnie jak 90% moich miniatur rośnie w orchidarium.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 21:50:16
Ornitocephalusy podobają mi się głównie ze względu na pokrój, ale taka ilość pędów kwiatowych to również nie lada gratka. Myślę że mogą być ozdobą każdego orchidarium.

gratuluję i pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: środa, 6 lutego 2008 15:57:38
Witam,
przepiękna roślina i, co ważne, nawet jak nie kwitnie!

Gratuluję i pozdrawiam,
Piotr

Data: poniedziałek, 18 lutego 2008 12:29:16
Witam,

Piotrze specjalnie podglądałam moją roślinkę.
Czy jest to wzrost monopodialny? chyba tak, ale nowa rozeta to wzrost sympodialny? bo jak inaczej pojawiła się w tym miejscu.
Zrobiłam zdjęcia, może ktoś wie więcej niż ja. Jeszcze kwitnie, polecam.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 lutego 2008 14:05:00
Mnie się wydaje, że wzrost monopodialny to taki, w którym podczas całego życia rośliny PĘDY KWIATOWE wyrastają kolejno (podczas kolejnych sezonów wegetacyjnych) coraz wyżej Z TEGO SAMEGO PRZYROSTU, czy głównego pnia. Wzrost sympodialny to taki, w którym dany przyrost KWITNIE TYLKO RAZ, czyli roślina musi wypuścić nowy przyrost, żeby w ogóle ponownie zakwitnąć.
Monopodialność lub sympodialność nie musi mieć wiele wspólnego z ogólnym pokrojem rośliny (chociaż zwykle ma), ani z tym, czy roślina się rozkrzacza. Przyrosty phalaenopsisa i paphiopedilum dla nowicjusza wyglądają dość podobnie i w sumie na pierwszy rzut oka trudno jest powiedzieć, że phalaenopsis jest monopodialny, a paphiopedilum sympodialne, szczególnie jeśli phalaenopsis ma tendencję do wypuszczania bazowych keiki. Zdarzają się też wyjątki wynikające z warunków życia rośliny lub genetyki - na przykład phalaenopsis może wypuścić szczytową łodygę kwiatową uniemożliwiającą dalszy wzrost, a dendrobium czy paphiopedilum może wypuścić kwiaty także w kolejnym roku z uśpionych stożków wzrostu. Nie zdarza się to jednak często i w dłuższym okresie czasu rośliny rosną zgodnie z ich naturalnymi tendencjami.

Co do Ornithocephalusa, to jest storczyk monopodialny (bo wypuszcza kwiaty w kolejnych sezonach z tej samej rozety), który także łatwo rozmnaża się wegetatywnie, wypuszczając młode odrosty z głównej łodygi. Dla porównania Tolumnia, bardzo podobna pokrojem do Ornithocephalusa, kwitnie tylko raz z danej rozety i jest sympodialna.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 18 lutego 2008 15:28:16
Witaj,

opisując dalej Ornithocephalusa to jego główna łodyga powinna się znajdować pod tym pięknym warkoczem utworzonym przez korzenie. Narastające kolejno nowe rozety na następnych pędach będą tworzyły ciekawą roślinę w pokroju.

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl