Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Epidendrum escobarianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 11 stycznia 2011 18:31:09

Witam,

Epidendrum escobarianum Garay 1967 występuje wyłącznie w Kolumbii. Jest to dość ciepłolubny storczyk i właściwie tylko tyle znalazłam o nim . To niewiele, ale i tak udało się go doprowadzić do kwitnienia .
To nieduża roślinka o zwisającym pokroju (dlatego zdjęcia całej rośliny w koszyczku ), ma piękne, prążkowane liście o długości ciut ponad 1 cm, za to kwiat jest duuuuży, bo ma ponad 4 cm . Podobno zwykle kwitnie późnym latem, a kwiaty na ogół występują parami. Ten pierwszy jest "jedynakiem", bo drugi "się zmarnował", ale kolejne pąki wyrastające na końcu innego pędu są już "bliźniakami" . Mój jest posadzony w koszyczku wypełnionym sphagnum, a ten jest włożony do doniczki (tak dostałam i tak trzymam).

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 11 stycznia 2011 20:09:44
No piękne to późne lato mamy
Grażynko gratuluje tego giganta Do twarzy mu też z tą zieloną paprocią w doniczce.
Kolorystycznie przypomina mi trochę E.porpaxa, który jest na mnie mocno obrażony od trzech lat i rośnie w liście a ani myśli kwitnąć
Niestety pozostałe Epidendra bardzo, bardzo mnie nie lubią i już kilka niestety wykończyłam, tym bardziej "zazdraszam" Ci tych Twoich (pozytywna to oczywiście zazdrość)

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 11 stycznia 2011 23:41:06
To Epidendrum zawsze mnie kusiło, jest piękne na fotkach... no i Twoja sztuka też uwielbiam te naciapane liście, raz jednak zobaczyłem kwitnącą roślinę na wystawie nie miała przebarwień na liściach i się wyleczyłem,,, hm ale Twoje naprawdę ładne!

pozdrawiam

Piotr Markiewicz

E-mail:  
Data: sobota, 19 lipca 2014 00:48:46
He no i jednak skusiłem się w zeszłym roku, plamek na liściach mam duzo mniej za to kwiaty chyba okazalsze zdaje sie że i wieksze i lepiej wybarwione

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: sobota, 19 lipca 2014 18:10:59

Witam,

tamta roślina sprzed 3 lat zakończyła żywot , gdy przy przesadzaniu usunęłam paprotkę.

W tym roku udało mi się zdobyć następną , ale ten klon ma liście jednolicie zielone , za to kwiaty zdecydowanie większe . Niestety, stała na półeczce blisko okna i niezauważone wcześniej pąki gdy się rozwinęły , to nieco je szyba przygniotła .

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: sobota, 19 lipca 2014 23:16:02
to pewnie mamy te same klony teraz
Ciekaw jestem czy możnaby te plamy na liściach wywołać - jakaś kombinacja światła lub jego braku i pewnie jakiegoś nawozu? no nic aż tak tam sie tym nie będę przejmować. Ale kwiaty sa spore więc tak czy inaczej jestem zadowolony, miałem jeszcze dwie pochewki kwiatowe, ale chyba sa puste

Pozdrawiam

Autor: Roman Drzewniak
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: niedziela, 20 lipca 2014 11:28:20
plamy domalowac w Photoshopie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl