Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophylum lobbi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof
E-mail: krzysztof.bulicz@neostrada.pl
Data: wtorek, 12 lipca 2005 21:53:03
Witam,

Jak iść to tylko na całość jaszcze jedna

Pozdrawiam
Krzysztof

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 13 lipca 2005 11:56:54
Panie Krzysztofie, czy mógłby pan też dodać trochę informacji JAK je pan uprawia??? Ta prośba dotyczy też wszystkich pozostałych osób zamieszczających tu wizytówki swoich roślin. Same fotografie chyba lepiej zamieszczać w Galerii...

Nie chodzi o to, że wiadomości w grupie "Prezentacje" MUSZĄ zawierać takie informacje, ale skoro roślina kwitnie, ewidentnie jest prawidłowo uprawiana i warto by się tymi informacjami podzielić. Osobiste doświadczenia są zwykle cenniejsze od wszelkich wiadomości książkowych i wszyscy chętnie o nich posłuchamy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 13 lipca 2005 12:48:38

Witam,

Jerzy, teoretycznie masz rację, że takie zdjęcia bez opisu warunków uprawy powinny być w Galerii , ale by Galeria ruszyła na bieżąco to chyba MUSIMY przejąć część Twoich innych obowiązków...

A tu chciałoby się na bieżąco pochwalić czymś, co właśnie zakwitło , natomiast zdjęcie w Galerii, po pół roku, to już nie to samo

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 13 lipca 2005 13:00:02
Grażyna - toż przecież zawsze możesz się chwalić do woli w grupie Zupa storczykowa....
Dorzuć swoje nowe storczyki do zupy i już....

Jerzy

Data: środa, 13 lipca 2005 13:09:00

Taaaaaaak , ale nie przepadam za zupami latem, nie mówiąc już o tym, że PREZENTACJE brzmi lepiej

No i gdybym wrzuciła do Zupy to wszystko co mam na zdjęciach, to byłaby straaaaaaaszliwie gęsta

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 13 lipca 2005 13:29:34
Ja KIEDYŚ będę na bieżąco z Galerią Takie ewenementy (jak bycie na bieżąco) już mi się zdarzały... Odrobinę cierpliwośći zalecam....

Ten podział na grupy chyba ma sens, bo pozwala łatwiej wyszukiwać potrzebne informacje, i chciałbym go utrzymać. Oczywiście nie jestem w stanie zmusić nikogo do zamieszczania wiadomości w żadnym konkretnym miejscu, ani sterować treścią tych wiadomości, dlatego też o tym piszę.

A poza tym skoro (w przeciwieństwie do mnie) masz czas, to oczywiście możesz wrzucić fotografię każdej z tych roślin do oddzielnej wiadomości w grupie Prezentacje, ALE Z DODANIEM SZCZEGÓŁOWEGO OPISU UPRAWY... I wtedy jak najbardziej... w takiej postaci popieram w całej rozciągłości, a nawet szerzej...

Jerzy

Data: środa, 13 lipca 2005 13:43:05
Tak się zastanawiam, czy nie byłoby lepiej, prościej, szybciej (do wyboru ) założyć na Forum PREGALERIĘ, do której wszyscy mogliby wstawiać to co uważają za warte pokazania

A KIEDYŚ, jak już będziesz miał więcej czasu, mógłbyś wybrane przez siebie zdjęcia przenieść do GALERII........

Grażyna

Data: środa, 13 lipca 2005 20:14:46
Panie Jerzy i wszyscy miłośnicy storczyków,

Wszystkie moje rośliny jak pisałem w poprzedniej prezentacji traktuję troszkę po macoszemu, są poprzybijane do pni a w ostateczności rosną w doniczkach. Rośliny z ostatniej dostawy też zostały skazane na banicję zamiast do doniczek trafiły na pień. Fakt b. lobbi zakwitło dopiero po dwóch latach od zakupu. Nie wiem czy to dobrze czy też źle. Ale liczy się fakt, np. Aerangis distincia kwitnie regularnie dwa razy do roku, w tej chwili ma pęd kwiatowy o dł. 22 cm A jak to wygląda od wewnątrz to można zobaczyć pod adresem http://www.mojestorczyki.prv.pl/. Stronka przygotowana została jako praca zaliczeniowa a nie tematyczna.

Pozdrawiam
Krzysztof

P.S.

Jeśli uda mi się zrobić rano zdjęcie to zamieszczę, bo roślina jest już w całej swojej krasie

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agnieszka@hat.pl
Data: środa, 13 lipca 2005 21:15:24
...musze przyznac ze "od wewnatrz" wyglada to bardzo imponujaco
zazdroszcze takiej ilosci miejsca
nie pozostaje nic, tylko kupowac i kupowac

Bulbophyllum sliczne

pozdrawiam
Agnieszka

Data: czwartek, 14 lipca 2005 19:07:43
Witam wszystkich,

zgodnie z obietnicą są zdjęcia jeszcze ciepłe. Roślina jako taka może nie za bardzo efektowna lecz kwiat

myślę, że warto było czekać i dwa lata chodzić po pomieszczeniu by zakwitła

Sam sposób zamocowania warżki jest tak delikatny, że wydaje się jak by zaraz miała spaść. A co jeszcze raz

A tak wygląda pęd kwiatowy Aerangisa distincta

Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl