Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Thunia pulchra
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 2 lipca 2013 10:24:34
Witam

Dzisiaj też z "innej półki". Zawsze chciałem spróbować uprawy storczyków z tego rodzaju. Trudno je kupić , ale w końcu się udało. Pochodzi z Azji, rejonu Birmy, Tajlandii, Wietnamu. Roślina ciepłolubna , wręcz lubiąca tropikalne temperatury w ciągu dnia, ale konieczny chłód w nocy i w zimie. Rodzaj Thunia obejmuje 5-6 gatunków i jest blisko spokrewniony z rodzajem Phajus.
Roślina jest ciekawa z tego powodu, że jesienią zamierają liście i zostaje "goła" łodyga. Rośliny przez całą zimę się nie podlewa ! W marcu pojawia się nowy pęd i gdy osiągnie wielkość ok 5 cm można zacząć lekko zraszać podłoże. W miarę wzrostu pędu zwiększamy podlewanie i dodajemu nawozy. W czerwcu pokazały się kwiaty. Jest ich na pędzie 5-10 sztuk, lekko pachnące.
Cała roślina ma do 1 metra wysokości !

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: wtorek, 2 lipca 2013 12:24:50
Ciekawa roslina.Czy dobrze zrozumialam, ze najpierw pojawia sie ped?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 2 lipca 2013 20:22:44

Pięęęęęękna
U mnie szykuje się do kwitnienia Thunia marshalliana, pąki już się rozdzielają, jeszcze kilka dni...

Agata, tak, przez kilka miesięcy jest goły "badyl" i zwykle wypuszcza 1 nowy przyrost, ale u mnie się wykazał, bo poszły 3 nowe przyrosty!!!, a pąki są już na 2, trzeci dopiero dorasta .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 2 lipca 2013 23:17:35
A to gdzie to Trzymacie? ja chyba mam trzeci sezon marshaliane tez, ale nie kwitła jeszcze jest raczej wysoki badyl, zdaje mi się ze znacznie wyższe niż na fotkach. To co na lato do ogródka z nią?

pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 3 lipca 2013 06:54:39

Jasne, że do ogródka, moja już daaaaaaaawno jest na balkonie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 3 lipca 2013 10:17:49