Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Doritis pulcherima i Ph. pulchra Red Beard
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: paniszprotkowa@o2.pl
Data: środa, 10 października 2007 18:58:57
Panie Jerzy,
dziękuję serdecznie za bardzo ważne informacje na temat prowadzenia Phal. pulchra 'Red Beard'. Teraz wiem, że brak kwitnienia i keiki są efektem mojej niewiedzy. Latem spróbuję zastosować opisane przez Pana metody dodatkowego pobudzania do wytworzenia kwiatow, miejmy nadzieję,że z pozytywnym rezultatem.
Chciałabym jeszcze dopytać: jak długo zapewniać tej phalaenopsis "wakacje" na dworzu? Od końca maja aż do wypuszczenia pędu z pąkami? (zakładając oczywiście, ze taki się pojawi )
Serdecznie pozdrawiam,
Monika Kazimierczak

Autor: Monika W.
E-mail:  
Data: środa, 24 października 2007 22:29:22
1.Panie Jerzy, bardzo dziękuję za informacje... moja ma więc wszystko czego jej potrzeba i właśnie obserwuję (mam nadzieję) tworzenie się pierwszego pędu kwiatowego... może będą i inne. To jest bardzo młoda roślina..

2. Moniko, ja swoją powiesiłam na oknie w łazience. To jedyne miejsce, gdzie o tej porze roku mam uchylone lekko okno... i mam te 10 stopni nocą. Mam też chłodniejszą łazienkę rano, ale nikt z domowników nie śmie narzekać

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: poniedziałek, 29 października 2007 14:12:18
Pani Moniko!
Możliwość uprawy Phal. pulchra na balkonie jest determinowana rozkładem temperatur w naszym, polskim klimacie. Pisałem, iż jest to możliwe po 20 maja, gdyż dopiero wówczas mamy gwarancję nie pojawiania się nocnych przymrozków. Do kiedy można pozostawić roślinę na balkonie?...do czasu, aż temperatury nocą nie będą (w sposób regularny, bo jednodobowe incydenty nie są groźne) niższe niż 10 stopni C. Oczywiście, kiedy pojawią się kwiaty, można sobie roślinę przenieść, w celach dekoracyjnych, do mieszkania.
Jest przy tym ważne, aby stymulowanie rośliny do kwitnienia (mniej wody, więcej światła, niższa temperatura) rozpocząć wiosną, dgyż naturalną porą kwitnienia tej Phalaenopsis jest nasze późne lato.

Pozdrawiam

Jerzy A. Kopias

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl