Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Psychopsis papilio x Kalihi
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 01:18:48
Z tą roślinką to raczej zacząłem przygodę, a warunki u mnie raczej mało orchidariowe: parapet okna, wilgotność 50-60 %, a tylko dlatego, że chyba już tam z 25 orchideii upchałem No i jeszcze mają do towarzystwa podwieszonego dzbanecznika i cycasa, hehe. No zobaczymy, czy to tak z rozpędu, czy będzie już tak ciągle kwitł, mam nadzieję, że jeszcze wielokrotnie.

A wogóle ostatnio zacząłem go sobie intesywnie wąchać i albo mam halucynacje już, albo kwiat delikatnie pachnie, ciekawy jestem opinii czy psychopsisi pachną? Mój chyba jedank pachnie

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 09:13:35
Dziękuję za odpowiedź . Wezbrała we mnie nadzieja.
Pozdrawiam serdecznie - Michał

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 14:59:31
Rowniez i ja dziekuje za odpowiedz . Chcialabym przytoczyc znaleziona w internecie ciekawostke, ze psychopsis papilio zostal przywieziony do Europy przez angielskiego botanika Georgese'a Dona. G. Don zobaczyl go po raz pierwszy 7 pazdziernika 1882 na wyspie Trinidad, w poblizu wybrzezy Wenezueli. Odkrycie to zawdzieczne jest ogromnej ulewie, ktora pokrzyzowala botanikowi plany marszruty, kierujac go w strone doliny wypelnionej wspanialymi storczykami,ktore okreslil jako "vegetable butterfly". Orchidea te poczatkowo zwana byla oncidium papilio, pozniej zmienio klasyfikacje na psychopsis.
Pozdrowienia
Wanda

Data: środa, 5 lipca 2006 10:50:20
Ponieważ się nie doczekałem odpowiedzi więc sam sobie odpowiem , właśnie się otwiera mój drugi pączek, jest 10 rano i czuję, że coś ładnie pachnie, wkładam nos w pączek i aż mi się w głowie zakręciło. Zapach jest ciepły, słodki, lekko duszący, ale nie za mocno, jakby konwaliowy; wcześniej nie byłem pewny bo kwitł razem z zygopetalum, które strasznie mocno pachniało, ale teraz jestem pewien, że to mój psycho zapachniał i tym większa z niego radość

No i wypuścił nowy przyrost, ale to jeszcze długa droga do liścia heh

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 5 lipca 2006 11:25:29
Ty to masz chyba jakiegoś mutanta . Nie dość że ma gładkie liście to jeszcze pachnie Może to wcale nie jest Mariposa ? Jeśli tak to chcę wiedzieć co to naprawdę jest

pozdrawiam
Sandra

Data: środa, 5 lipca 2006 19:04:59
Pachnie napewno, to nie jest zapach wypelniajacy caly pokoj ale jest wyczuwalny, a mutant to jest ale Papillio x Kalihi Kupiony wtedy w Poznaniu.
Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl