Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis bastianii
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 8 czerwca 2006 11:27:01
No już wiem zdecydowanie więcej o o violacea 'borneo' i bellina, dzięki Panu Aleksandrowi, za co jeszcze raz mu bardzo dziękuję, no i teraz i ja będę się upierał, że jednak się różnią Jakby co proszę o priv, to się podzielę tymi inf.

A kwiatka odebrałem bezpośrednio na wystawie w Szczecinie, więc już go mam

Chyba się zrobiła zupa storczykowa przeze mnie w tej prezentacji za co Ciebie Sandra przepraszam.
Ale przynajmniej jest okazja do ponownego obejrzenia Twojej roślinki

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: poniedziałek, 12 czerwca 2006 15:13:23
Drodzy Uczestnicy Forum!

Zaprezentowana Phalaenopsis nie należy do gatunku Phal. bastianii. Bazując na cechach widocznych na zaprezentowanych fotografiach należy uznać (z prawdopodobieństwem bliskim pewności), że jest to , występująca na Filipinach, Phalaenopsis fasciata. Dla całkowitej pewności należałoby popatrzeć na budowę callusa, gdyż niedostatki wiedzy hodowców z zakresu taksonomii roślin często skutkują niezamierzonymi hybrydami między pokrewnymi gatunkami. Pewne jest natomiast, że ta Phalaenopsis nie jest Phal. bastianii.
Chciałbym przy okazji namówić Państwa do poprawnego określania tych roślin. Otóż elementarna wiedza z zakresu jęz. łacińskiego, w którym klasyfikuje się żywe organizmy zwierząt i roślin, podpowiada, że nazwa Phalaenopsis jest rodzaju żeńskiego. Nie ma żadnych phalaenopsis'ów - są one; jest ta Phalaenopsis fasciata, ta Phalaenopsis lueddemanniana itd. Swego czasu, kiedy w polskim nazewnictwie starano sie stworzyć odpowiedniki łacińskich nazw rodzajowych storczyków, rodzajowi Phalaenopsis nadano, respektując żeński rodzaj tego rzeczownika, nazwę Ćmówka (albowiem, w przekładzie z jęz. łacińskiego - do ćmy podobna). Ta ćmówka, a nie ten ćmówka!! Zatem ta Phalaenopsis, a nie ten Phalaenopsis!!

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 12 czerwca 2006 23:15:02
Witam !

Nie jestem biologiem ale po wnikliwym przestudiowaniu zdjęć Phal. fasciata dostępnych w necie jestem pewna że mam Phal. bastianii . A co do nazewnictwa to moim skromnym językoznawczym zdaniem nastąpiło spolszczenie łacińskiej nazwy Phalaenopsis na Falenopsis i zgodnie z zasadami końcówka -is traktowana jest jako męska tak jak długopis, podpis itp. Chyba nie ma sensu z tym walczyć bo nigdy nie słyszałam aby ktoś powiedział "mam piękną falenopsis".
No i kilka dodatkowych fotek:

pozdrawiam
Sandra

Autor: Barbara Kalinowska
E-mail:  
Data: wtorek, 13 czerwca 2006 10:27:43
Pani Sandro ,
patrzę i podziwiam !!!jest FANTASTYCZNY !!! Lubię takie kształty płatków , no a te kolory....Czuję ,że dzisiaj to ja nie popracuję...
Gratuluję serdecznie!
Pani Sandro , czy on rzeczywiście sobie mieszka na normalnym parapecie ?
Pozdrawiam serdecznie z Krakowa
Barbara

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl