Witam
Roślina, którą chcę przedstawić to Encyclia radiata.
Więcej o uprawie http://www.orchidspecies.com/anaradiatum.htm
Roślina trafiła do mnie latem 2005 kupiona w OBI. Roślina, którą wybrałem dla siebie była w pąkach miała 2 malutkie 3 - 4 cm przyrosty. Roślina trafiła wprost na balkon gdzie zwracała na siebie uwagę bardzo silnym pięknym zapachem. W październiku trafiła do mieszkania a konkretnie na wschodnio-południowy parapet. Na nim dojrzały pseudobulwy, które wyrosły w na balkonie. Roślina podlewana była, co tydzień wodą destylowaną z nawozem Pokon, a później nawozem zimowym. Pomiędzy kolejnymi podlewaniami pozwalałem jej lekko przeschnąć, ale nie zapewniłem jej suchego okresu spoczynku. W związku z tym, roślina wznowiła wzrost i przyrosła o kolejny przyrost zdziwiłem się bardzo kiedy w marcu/kwietniu na wszystkich 3 dojrzałych przyrostach pochewki kwiatowe zaczęły się wypełniać pąkami. W chwili obecnej rozkwitł pierwszy pęd kwiatowy, pozostałe 2 są w pakąch, które pewnie w przyszłym tygodniu zaczną rozkwitać.
Polecam tę roślinę ze względu na łatwość uprawy i bardzo silny i przyjemny zapach.
Co do tych piegow to nie mam pojecia roslina ma rok i nic jej po za tym nie dolega ladnie sie rozrasta, piegi miala od poczatku.
Jesli ktos ma pomysl co to za plamy na lisciach i jak sie ich pozbyc to prosze sie nie krepowac
Dla tych ktorzy nie lubia zdjec samych kwiatow ponizej cala roslina.
Witam,
piękna ta encyclia, zielonkawe kwiaty i do tego pachnie... mnie się bardzo podoba
Moje wszystkie encyklie tylko tworzą liście, jakoś nie zapowiada się kwitnienie.
Może jak na jesieni dojrzeją przyrosty, to coś się zmieni.
Tak różnie z tą łatwością kwitnienia bywa
Pozdrawiam, Anna