Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium Loddigesii
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 15:08:44
Witam!

Ok nie ma problemu, ale to dendrobium ma tak ladne kwiaty ze chcialabym je miec Chyba Krystian zmieni zdanie hihi

Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 15:09:43
Ale mam nadzieje ze dendrobium szybko pusci nastepne keiki

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 19:06:35
Ładne kwitnienie.
Ponieważ też uwielbiam dendrobiowe patyki dołączam zdjęcia mojej trochę starszej rośliny.

Dendrobium lodigesii kwitnie niezawodnie corocznie.

Urokliwe jest między innymi to, że roślina stosunkowo niewielka potrafi obsypać się dziesiątkami kwiatów na patykowatych pędach.

Czyż nie jest "warta grzechu"?
Pozdrawiam PP.

Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 20:30:42
Na prawde jest piekne, zachorowalam na nia Piotrze a moze ty masz keki tego dendrobium?

Pozdrawiam

Autor: Dawid
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 20:44:32
Korzystając z okazji że ekspert od dendrobium loddigesii zawitał do mojego tematu chciałem zapytac jak najlepiej sie nim opiekować. Bo z tego co widze w pewnym momencie popełniam bład skoro z 6 potencjalnych zgrubień wyrastaja tylko 3.
Jak długo powinno trwać przesuszenie w zimie i kiedy dodawać nawóz, w jakich ilościach ?
A także jakie są inne "triki" w hodowli tego gatunku ?

Data: wtorek, 17 kwietnia 2007 21:17:50
Witam.
Nie jestem ekspertem od dendrobium lodigesii, ale takim jak wszyscy hobbystą, tyle tylko, że dysponuję szklarenką, która pozwala poprawić warunki uprawy dziesiątków gatunków storczyków między innymi dendrobiów.
Z tego co widzę Pana roślina jest w bardzo dobrej kondycji tzn.ma żywotne, z dobrym turgorem trzcinowate pędy, liście mają zdrowy kolor i kwiaty są dobrze wykształcone. Ogólnie roślina jest dobrze prowadzona. Jest jeszcze młoda , więc niekoniecznie musi dać od razu wiele kwiatów. O ile nie będzie dzielona, dostanie sporo światła w okresie wegetacyjnym, lekko będzie podchłodzona i podsuszona zimą, to w następnym roku może mieć już kilka kwiatów, czego życzę....
Co do widocznych keiki-ja często ich nie oddzielam,lecz wyginam pęd tak,aby keiki zakorzenił się w podłożu. To bardzo wzmacnia młode rośliny i powoduje bardziej zwarty pokrój całej rośliny. Oczywiście kilkupędowa roślina może dać od razu kilkanaście keiki -wtedy oddzielanie ich ma większy sens.
Warto sobie co jakiś czas "odświeżyć" roślinę mateczną biorąc sporej wielkości keiki z dobrze wykształconymi korzeniami w ilości np.5-6 szt. i wsadzić do jednej doniczki/ koszyka/. Przy dobrych warunkach uprawy-szczególnie wysokim natężeniu światła, można liczyć na kilkadzieciąt kwiatów z rośliny.
Sumując-proponuję nic nie zmieniać w uprawie swojej rośliny do czasu, aż się dostatecznie rozrośnie. Jeżeli wtedy nie da obfitszych kwitnień trzeba będzie dać jej nieco więcej światła, nieco podsuszyć i zwiększyć dobowe wahania temperatur/obniżenie nocą/.
W tym roku moje rośliny zimowały w szklani z temp. minimalną nocą 15stC.
Pozdrawiam PP.

Data: wtorek, 17 kwietnia 2007 22:08:05
Czyli na keiki od pana nie ma co liczyc ?

Pozdrawiam Mariola

Autor: Dawid
E-mail:  
Data: sobota, 21 kwietnia 2007 13:48:27
Panie Piotrze,
dziękuje za rady ale chciałem jeszcze zapytać kiedy należy zaprzestać chłodzenia i przesuszania rośliny. Czy w momencie jak zaczyna widać zgrubienia na łodygach czy dopiero gdy te zgrubienia wyrastają ?

pozdrawiam

Data: sobota, 21 kwietnia 2007 17:40:55
Mówiąc szczerze, nie zastanawiam się specjalnie kiedy wznowić podlewanie samego dendrobium logigesii.Dendrobium kwitnie teraz, a ja swoje rośliny zacząłem budzić przez wznowienie podlewania od ok.1 miesiąca. Niektóre rośliny den.lodigesii dostały już sporo wody, ale niektóre rośliny stojące w jakichś ciaśniejszych kątkach mogły nie dostać jeszcze znaczącej ilości wody.....tyle tylko, że w szklarni mam wilgotność nocą do 100% i to chroni rośliny przed nadmernym przesuszeniem.
Przy kolekcji ok.1000 roślin podlewając rośliny odruchowo widząc stan rośliny podaje się trochę wody lub pomija roślinę ,ale co do dat.....ilości wody etc.....nie potrafię szczegółowo odpowiedziedzieć.
Trzeba po prostu dobrać eksperymentalnie zabiegi pielęgnacyjne do posiadanego stanowiska i jego mikroklimatu.
Pozdrawiam PP.

Data: sobota, 21 kwietnia 2007 22:33:12
Panie Piotrze a co z keikami sa na roslinie?

Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl