Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya forbesii
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 18:58:37
Panie Andrzeju,
Wszystko co napisał Pan o C.forbesii to prawda, ale... Ma ona też jedną wadę- roztrzepany pokrój. Możliwe, że dotyczy to tylko mojej, bo jak wiadomo ja nie doświetlam swoich storczyków i być może że te pseudobulwy wędrują tak w poszukiwaniu większej ilości światła. Widzę jednak, że u Pana też jest powiązana .
Gratuluję kwitnienia, a jak moja otworzy pąki, to ją też tu pokażę.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: sobota, 25 sierpnia 2007 22:01:13

Pani Mario, dziękuję za pozdrowienia i gratulacje. Moje wszystkie katlejaste przywołuję do porządku przez wiązanie - aby nie zajmowały zbyt dużo miejsca i ładniej się prezentowały z kwiatami. Także swoich storczyków nie doświetlam - oprócz 1 kwitnącego na stole pod lampką.
A właśnie najbardziej brak mi miejsca na południowych parapetach - gdzie najlepiej rosną moje katleje, oncydia, falki i inne (prócz pafiopedilów).
Czekam więc na kwitnienie Pani C. forbesii i pokazanie zdjęć.
Życzę wszystkim wspaniałych kwitnień oraz miłego wieczora i niedzieli
- Andrzej.

Data: środa, 29 sierpnia 2007 09:26:24

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zrobione na szybko (ciągły brak czasu) zdjęcia mojej C. forbesii.

Jeszcze jeden pąk czeka na otwarcie

Z pozdrowieniami, Maria

E-mail: Andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 29 sierpnia 2007 23:12:49
Dziękuję za piękne zdjęcia, widzę, że bardzo podobna odmiana kolorystyczna.
No cóż ... moje już przekwitły - cieszyłem się tylko nieco dłużej niż tydzień.
Ciekawe jak długo będzie Pani miała te kwiaty C. forbesii. Życzę dłuższego kwitnienia.
Pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 30 sierpnia 2007 14:16:19
Panie Andrzeju,
przykro mi, ze tak krotko trwalo kwitnienie
Nie wiem skad ta rozbieznosc (tak dokladnie to mialo byc okolo 40 dni). Informacje te otrzymalam od pana, u ktorego w tej samej szklarni kwitnie teraz cattleya warszewiczii. Jak na razie zoslalo zamieszczone jej jedno zdjecie i to kiepskie, nastepne beda po rozwinieciu dalszych pakow, wowczas podam link.
Pozdrowienia
Wanda

E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: czwartek, 30 sierpnia 2007 14:50:52
Pani Wando, dziękuję za miły komentarz i pocieszenie. Może następnym razem będzie lepiej... Także pozdrawiam, Andrzej.

Data: czwartek, 6 września 2007 14:02:00
Witam,
Wracam do tego wątku, bo mam możliwość pokazać zainteresowanym, jak zmienia się barwa kwiatów wraz z upływem czasu. Na zdjęciach są kwiaty, które otworzyły sie 29 sierpnia i jeden, który otworzył się dziś.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 7 września 2007 07:31:57
Witam Pani Mario!
Jest przecudnej urody ta katleja.Jak dla mnie to te "stare" kwiaty są ładniejsze od świeżo rozkwitającego - pozdr.serdecznie - Jarek z Kielc.

Autor: kasia
E-mail:  
Data: piątek, 7 września 2007 16:53:19
Panie Jarku - ma pan rację te "stare" kwiaty mają charakter.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 12 września 2007 10:50:26
Panie Andrzeju,
zgodnie z obietnica zamieszczam zdjecia Cattleyi warscewiczii Frau Melanie Beyrodt FCC/RHS
Jest to pierwsza presentacja warscewiczii na forum orchidando. Roslina nalezy do florenckiego orchidofila i jej klon zostal nagrodzony w 1904 roku przez Royal Horticultural Society. Ten egzemplarz jest w uprawie u Francesca od mniej wiecej trzynastu lat. Kwitnie co roku, nawet po podziale, z tym, ze min. ilosc psb nie powinna byc nizsza niz 4.
Z pozdrowieniami
Wanda

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl