Z lekkim opóźnieniem wznawiam wątek, bo upłynął już rok i doczekałam się następnego kwitnienia. Po roku uprawy w warunkach jakie opisałam wcześniej kwiatów było znacznie więcej :
Pąki pojawiły się na roślinie w połowie czerwca, pierwsze kwiaty rozkwitły początkiem sierpnia, a ostatni kwiat opadł końcem września, tak wiec kwitnienie trwało ok. 2 miesiące. Obecnie roślinę lekko zaczęłam przesuszać i przygotowywać do zimowego odpoczynku.
Pozdrawiam - Renata
Dziękuję za pochwały dla mojego dendrobium. W pełni kwitnienia wyglądało rzeczywiście imponująco: na ok. 10 cm. łodydze rozkwitło 16 kwiatów. No i jeszcze ten kolor !!!
Pozdrawiam - Renata Wojtunik
Zakwitło ponownie i u mnie . Moje jest posadzone na cegle, z niewielką ilością mchu. Tak do mnie dotarło i tak je dalej uprawiam, tylko dla mojej wygody wstawiłam ten kawałek cegły do doniczki. Od wiosny jest w foliowej szklarence na balkonie. Było kilka pączków, ale chyba upały je zasuszyły , ostał się tylko jeden i ten zakwitł .
Z tego co wyczytałam, to gdy pojawiają się nowe przyrosty należy zacząć ograniczanie podlewanie, bo można je łatwo zamordować .
Pani Renato i Grażynko !
Szczerze gratuluję kwitnienia tego pięknego dendrobium, przy gabarytach całej rośliny - kwiaty są ogromne i bardzo eleganckie - pozdr. Jarek.