Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Angraecum sesquipedale
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Zarębska
E-mail: annazarebska@artnet.lublin.pl
Data: czwartek, 14 marca 2013 20:47:01
Witam,
rzeczywiście zjawiskowy okaz. U mnie to angreacum też rośnie i kwitnie bezproblemowo na parapecie, bez specjalnego nawożenia (czasem dolistnie stosuję ASASHI). Podlewam srednio raz w tygodniu, czasem rzadziej, jeśli zapomnę.
To jeden z najmniej problemowych storczyków botanicznych, o jednocześniej jednych z najpiękniejszych - w moim odczuciu - kwiatów.

Zauważyłam też, że wraz z wiekiem rośliny, pojawia się więcej kwiatów. Moja ma 6 lat - to mój pierwszy botaniczny storczyk, który przywiozlam od Danusi Pańczyk . I to jej zawdzięczam zwrot ku botanicznym gatunkom - potem było już tylko gorzej
U mnie regularnie co roku w pierwszym tygodniu stycznia pojawia się pąk lub pąki, rozkwita z reguły na święta wielkanocne - przelom marca-kwietnia. Kwiaty trzymają sie około miesiąca.

W załączeniu zdjęcie z zeszłego roku, były dwa kwiaty. W tym na bank są dwa pąki, ale wydaje mi się, że jeszcze będzie trzeci - zobaczymy.

Pozdrawiam ciepło z zasypanego śniegiem Lublina - Anna Zarębska

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 15 marca 2013 16:42:10
zawsze bardzo mi sié podoba ta roslina i zapewne moze rosnac lepiej na oknie niz w za wigotnym orchidarium... sprawdzone

Z tym nawozeniem do jednak sie usmiechnalem pod nosem, "nie nawoze tylko asashi", to przeciez jak hormony wzrostu wiec juz bardziej nawozic sie niemal nie da... tzn da co by mnie nikt za slowa nie lapal, no ale wiadomo o co chodzi ;-)

pozdrawiam

Piotr

Data: niedziela, 17 marca 2013 17:58:30
Panie Andrzeju,
fakt, "prawie" robi wielką różnicę .
W tym sensie napisałam, że bez "specjalnego nawożenia", bo nie stosuję ASASHI regularnie, tak jak zalecają, raczej, gdy raz na rok coś mi się tam przypomni. A i to nie zawsze
Choć fakt, działa jak burza.
Serdeczności

Data: niedziela, 17 marca 2013 17:59:56
Przepraszam, siłą rozpędu z odpowiedzi na poprzedni post napisałam "Panie Andrzeju" - oczywiscie miało być "Panie Piotrze"
Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl