Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Brassocattleya Binosa Wabash Valley - coś dla początkujących
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: niedziela, 18 września 2005 13:38:04
Dziękuję Pani Anno za odpowiedź.
Istotnie obie rośliny tylko na pierwszy rzut oka nie różnią się zbytnio.
Zachęciła mnie Pani jeszcze bardziej do kupna.
Pozdrawiam JB

Autor: dorota
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 września 2005 09:48:01
Pani Aniu,

Cttleya warscewiczii jest przepiękna, ja jednak z niecierpliwością czekam na dalsze prezentacje Pani "katlejastych".
Myślę, że dla wszystkich początkujących i niezbyt zaawansowanych będzie to niezwykle cenne. Uroda katleji jest dla wielu osób zachętą do kupienia jakiś mieszańców. Jeśli jeszcze ktoś doświadczony doradzi które z nich łatwiej hodować, to sukces w uprawie staje się całkiem realny i łatwiej zdecydować się na wydanie niemałej wcale sumy na zakup rośliny. To, że dana roślina łatwo się aklimatyzuje, toleruje w jakimś stopniu błędy w pielęgnacji, często kwitnie, nie wymaga nieziemskich wysiłków w celu indukcji kwitnienia, kwiaty długo się utrzymują, ładnie pachną, ..., są to dla mnie bardzo cenne informacje. Będę za nie bardzo wdzięczna. Dość trudno jest do nich dotrzeć szukając w internecie. Oczywiście każdy dysponuje innymi warunkami, doświadczeniem i niekonieczne te same rośliny będą się sprawdzały u różnych osób, ale Pani rady na pewno będą pomocne dla wielu osób.

Serdecznie pozdrawiam , Dorota

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 19 września 2005 11:15:08
Informacja "przy okazji"... albo bezczelna wstawka reklamowa...

Na wystawach we Wrocławiu i w Krakowie będę sprzedawał po 15 złotych duże siewki katlei z ostatniego importu z Tajlandii - tak na oko jeden rok, może półtora roku do kwitnienia. Rośliny przyszły w rewelacyjnym stanie i powinny się szybko zaaklimatyzować. Dostępne będą różne kolory, natomiast nie zawsze można precyzyjnie określić, jakie, bo są to hybrydy z nasion. Te rośliny nie trafią do sklepu, bo jest ich za dużo odmian i nie dysponuję ich fotografiami, więc będą tylko na wystawach.

Sądzę, że dla początkujących to świetna propozycja.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: poniedziałek, 19 września 2005 14:37:20
Witam!
Panie Jerzy (niewiem czy mogę się do Pana tak zwracać), czy będą dostępne siewki mieszańców Laeli z Cattleyą? Pytam się dlatego, ponieważ chciałbym mieć łatwego w uprawie mieszańca Laeli .
Pozdrawiam - Michał.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 19 września 2005 17:10:02
Witam,
podstawową różnicą między Bc. Binosa i Bc. Nodata jest bardzo intensywny zapach kwiatów tej drugiej - jeden kwiat wypełnia słodkim zapachem cały pokój! U mnie roślina montowana na korze będzie kwitła już drugi raz w tym sezonie, potwierdzam, że też jest bardzo łatwa w uprawie nawet parapetowej, jak w moim przypadku.
Poza tym Bc. Nodata ma trąbkowatą warżkę o intensywniejszym kolorze, natomiast płatki okwiatu są oliwkowo-zielone z bordowymi plamkami, z czasem kolor płatków zmienia się na bardziej zielony.

pozdrawiam i również polecam,
Piotr

i jeszcze cała roślina...

Autor: Anna Wojturska
E-mail: anmati@wp.pl
Data: poniedziałek, 19 września 2005 18:52:29
Panie Piotrze CUDO!!!! i jeszcze dodatkowo pachnie teraz na pewno będzie musiała trafić do mojej kolekcji Proszę mi powiedzieć kwitnie zawsze jednym kwiatem, czy pojawia się ich kilka?

Ania

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 20 września 2005 10:51:23
Witam,
jak do tej pory - drugie kwitnienie - pojawia się niestety tylko jeden kwiat. Dowiedziałem się, że może się trafić taki klon. Może to i lepiej, bo nie wiem jak znósłbym tak intensywny zapach całego grona kwiatów w pokoju
Ale faktem jest, że pozostaje jakiś niedosyt, może następnym razem kwiatów będzie więcej...

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: środa, 21 września 2005 13:52:02
Szanowny Panie Jerzy, czy istnieje jakiś sposób nabycia takowych siewek katlei po 15zł/szt "na odległość" tzn. czy wysyłka Pocztą Polską wchodzi w grę i realizacja zapłaty - przelewm na konto? Mam pecha i mieszkam w prowincjonalnym i zdegradowanym do rangi powiatu Koszalinie, w którym nabycie czegoś poza phalaenopsisami i cambrią to kuriozum.
z poważaniem

Autor: Tomasz Małyszka
E-mail:  
Data: środa, 21 września 2005 17:55:37
Panie Jerzy
Dołączem sie do pytania Pani Małgorzaty.Trochę to niesprawiedliwe,że mieszkańcy dużych miast, z na pewno łatwiejszym dostępem do storczyków (np.Obi), dostają możliwość kupienia roślin po tak korzystnej cenie.
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Małyszka

Autor: Danuta Iskrzyńska
E-mail: milanbud@poczta.onet.pl
Data: piątek, 25 listopada 2005 14:04:55
Panie Jerzy. A może by Pan skomponował zestaw łatwych w uprawie na parapecie i niedrogich siewek storczyków (np 4szt.) i proponował go początkującym za zaliczeniem pocztowym? Razem z "instrukcją obsługi". Myślę że było by dużo chętnych.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl