Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Euchile
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 22 marca 2006 20:44:10
Witam.
Pani Halino i Panie Grzegorzu!
Nie święci garnki lepią..... Ja też dopóki nie spróbowałem, myślałem, że zamorduję wszystkie dracule i masdevallie. Nie wspomnę o pleurotalidowych maliznach na podkładkach. Mam bardzo jasną szklarnię i teoretycznie zbyt cieplą dla powyższych rodzajów, a jednak udają się nieźle. Tak mi się przynajmniej wydaje. Macie już Państwo jakieś własne doświadczenia z uprawą roślin, a eksperymentalnie można naprawdę próbować z prawie wszystkimi storczykami. Jak się nie udaje na oknie południowym, to przestawić na północne,jak za ciepło, to szukać chłodniejszego itd........Naprawdę sporo gatunków można uprawiać, poprawiając choć trochę domowy mikroklimat.Czy wiecie Państwo ile gatunków rośnie i kwitnie w mieszkaniu z CO u Grażyny Siemińskiej? Może nam sama powie....ale sporo........
No to teraz proponuję od marzeń przejść do ich realizaji........
Pozdrawiam PP.

Ps.Pani Halino...co do zużywania energi......wie Pani.....na tę dydaktykę.......to obiecuję się poprawić.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 22 marca 2006 20:52:12

No...., rośnie sporo , a niektóre nawet zakwitają .
Kolejny dowód będzie wkrótce , pąk właśnie zaczyna się rozwijać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: halina roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@idea.net.pl
Data: środa, 22 marca 2006 21:52:11
Grażynko, czekam z niecierpliwością! A nie tak dawno martwiłaś się, że masz tak mało kwitnień. Teraz chcesz ekspresowo nadrobić ?

Przy okazji - spóźnione gratulacje z okazji ponownego wyboru w klubie!!!

Pozdrowienia
Halina

Data: środa, 22 marca 2006 22:05:04

Dziękuję Halinko za gratulacje

Marzec zaczyna nadrabiać zaległości w kwitnieniach , przecież podobno już wiosna , ale widać to tylko po pojawiających się młodych przyrostach i pędach kwiatowych

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: środa, 29 marca 2006 22:23:31
Panie Piotrze,

Euchile citrina / encyclia citrina, spotkałam się też z cattleya citrina, jak zwał, tak zwał, ale roślina wygląda cudownie!!!
Po co ja tu zaglądałam?!!!

Przyłączam się do głosów proszących Pana o więcej prezentacji

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 29 marca 2006 22:45:43
Ja też się załamuję jak widzę Pani " dopieszczone " zdjęcia. Nie mam i dostatecznie dużo czasu, jak i zacięcia, żeby poprawić jakość swoich zdjęć. Ma Pani równie ciekawe i atrakcyjne rośliny, proszę się więc nie stresować i dalej tu zaglądać....
Pozdrawiam PP

Autor: halina roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@idea.net.pl
Data: niedziela, 2 kwietnia 2006 12:49:02
Odgrzewam wątek, bo natknęłam się przypadkiem na interesujące zdjęcie.
Pochodzi z biuletynu Die Orchidee, 2003 nr 3, str.099

Tekst do tego obwieszonego medalami zdjęcia jest następujący:

"Ten niezwykły sukces jest dziełem szefa oddziału Schleswig-Holstein Niemieckiego Towarzystwa.
Ta roślina jest nie tylko trudna w uprawie, ale zakwita przeważnie tylko jednym kwiatem."

Trudność w uprawie to nie mit!!! A ilość kwiatów na Pana roślinie tym bardziej imponująca

Pozdrawiam
Halina R.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: sobota, 8 kwietnia 2006 15:13:36
A gdzie można zdobyć takiego kwiatka , chętnie bym go nabył do mojej małej kolekcji, jakieś sadzonki? Ktoś ma?
Pozdrawiam

Data: wtorek, 4 lipca 2006 19:10:15

Witam,

wznawiam wątek, bo właśnie dziś zaczął się rozwijać pierwszy z dwóch pąków na Euchile citrina

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: środa, 5 lipca 2006 10:08:15
No i po co ja sie pytalem gdzie go mozna zdobyc, trzeba bylo napisac odrazu do Grażyny

Piękny i o dziwo zielonkawe kwiatki jak na początek, ale to się chyba zmieni niebawem, czekam na kolejne fotki z niecierpliwością :P

No i bede dalej myslal o tym kwiatku bo wciaz go nie mam, a w komplecie z mariae wygladalby cudownie ale i tego tez nie mam Heh moze kiedys ...

Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl