Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Katlejasta ... Iwanagaara Apple Blossom
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 16:15:51
Witam!tez mam taka ale jeszcze musze troszeczke poczekac,bedzie kwitla na 3 pedach to u mnie pierwsze kwitnienie po zakupie.ma piekny zapach pozdrawiam

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 17:45:29
Posiadam bardzo podoną roślinę(zapewne jakaś hybryda bez nazwy) - przynajmniej pseudobulwy i liście ma identyczne. Co do kwiatów to nie mam pojęcia - kupiłam przekwitnietą i zabiedzoną w jakimś markecie - mija rok od zakupu i nie raczyła się pochwalić kwiatami. Do tej pory byłam przekonana że to jakiś rodzaj cattleya i hodowana była z pozostałymi cattleyami. Niestety bez wiekszych sukcesów. Owszem wyrosły jej piękne nowe przyrosty, pseudobulwy dojrzały i nawet pojawiły się zaczątki pochewek. Jednak nie wykwitły, nawet za wiele nie urosły w sumie, tylko sobie uschły Teraz też na nowych przyrostach puściła zaczątki pochewek ale jakoś marnie zbierają się do rośnięcia
Jeśli ktoś z posiadaczy Iwangaar mógłyby coś więcej napisać o pielęgnacji tego rodzaju będę bardzo wdzięczna. Pewnie popełniam jakiś kardynalny błąd i ona mnie nie lubi

Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 20:34:10
Małgosiu cattleye potrzebuja doswietlania,w jesieni i zimie szybko zapada zmrok i dlatego zamontowałam swietlowke,zeby przedłuzyc im dzien.bez tego nie zakwitna,wiem z własnego doswiadczenia.pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 21:08:17
A mój tato nic nie doświetlał, ale fakt faktem to okno południowe i na najwyższym piętrze - niczym nie zasłonięte. Jednak zapewne czyste gatunki, a przynajmniej niektóre mogłyby mieć inny pogląd na ten temat...

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 22:12:05
Nie wiem, ale moja stoi na południowym oknie. Ubiegłoroczne lato spędziła od maja do połowy września na dworze(częściowo pod folią)Inne jakoś nie narzekały na brak światła tylko właśnie ta jedna taka uparta jest. Pomyślałam sobie, że może jej potzreba więcej wody niż innym, ale boję się, żeby jej nie zaszkodzić częstszym podlewaniem

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 01:00:29
Witam ! Gdy natrafiłam na ten post stwierdziłam, że mam takiego samego kwiatka ! Gdy go kupiłam miał 4 kwiatki i 3 pączki /jeden maleńki, nawet pomyślałam, że pewnie się nie rozwinie/. Kwitnie już 4 tydzień i właśnie rozwinął się ten ostatni maleńki pączek. U podstawy psb , na której właśnie ma kwiatki wyrastają 2 nowe przyrosty. Przed południem pięknie pachnie. Mam nadzieję, że doczekam się na kolejne kwitnienie. Poluję na drugiego w innym kolorze.
Pozdrawiam. Wanda

Data: piątek, 1 maja 2009 20:53:27
Witam!a to zdjecia mojej cattleyi

Pozdrawiam

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: sobota, 2 maja 2009 21:02:33
Witam wszystkich Moja Iwanagara też zakwitła

A to już cattleya ciemnoczerwona:

Pozdrawiam
Leokadia

Autor: kamill
E-mail:  
Data: niedziela, 3 maja 2009 13:20:59
imponujaca zabarwienie na tym ostatnim zdjeciu

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 1 lipca 2010 13:31:03
Na imieniny dostalem zdjecia - update od taty, roslina jest on ponad trzech lat w tej samej jak widze doniczce - co tam sole i inne dziadostwa, ktore sie juz tam akumolowaly, jest jedyna roslina na parapecie poludniowego okna na 4 pietrze w bloku - zero mikroklimatu. Podlewana chyba kranowka, twarda co najwyzej odstana... A jednak:

Pozdrawiam

W swoim i taty - Zbyszek Markiewicz iminiu

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl