Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne ochracea
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: JB
E-mail:  
Data: piątek, 23 grudnia 2016 00:26:56
Piotr (PM) pewnie ma rację, warżką roślina też wygląda raczej na C.punctulata, niż C.nitida.
Jeśli mam rację, że ta pierwsza to nie "ochracea", ale C.corymbosa, to możliwe, że wciąż nie masz C.nitida
+ Świąteczne pozdrowienia
Jurek

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2016 22:03:42
No, teraz to ja już mam zupełną jasność sytuacji

Pierwszego z zaprezentowanych storczyków mam od 8 lat. Kupiony był w fazie kwitnienia od poważnego sprzedawcy, więc przez cały czas na 100% byłam pewna, że to Coelogyne ochracea vel nitida.

Jakieś licho podkusiło mnie, aby sprawdzić, czy storczyk oferowany pod nazwą "Coelogyne nitida" będzie identyczny jak ten, który już mam...
Wynik doświadczenia poszedł w zupełnie innym kierunku niż był zamierzony

Czy pierwsza moja roślina to ochracea, czy corymbosa będę mogła porównywać dopiero w maju-czerwcu, kiedy będę miała warżkę do prasowania

W przypadku drugiej rośliny, do momentu wyprasowania warżki wydawało mi się, że ta nowość to Colelogyne punctulata, zaś po wyprasowaniu (może za wysoka temperatura była ) widzę w niej pewne cechy i punctulata, i ochracea/nitida.
Nie wiem, czy jest taka hybryda, ale wygląda mi to właśnie na taką krzyżówkę

Pozostaje mieć nadzieję, że drugie kwitnienie będzie bardziej charakterystyczne i rozwieje wątpliwości

Dziękuję bardzo za dyskusję i udostępnione pomoce

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: niedziela, 30 kwietnia 2017 15:57:47
Właśnie zakwitła nasza. Ten wątek sprawił, że rozebrałem kwiatek i wydaje się, że jednak nitida ale pewności nie mam. Największa psb ma ok 7cm wysokości, liście zawsze dwa ok. 20cm. Psb i pąki kwiatowe okryte sztywnymi, twardymi łuskami. Kwiaty śnieżnobiałe o rozpiętości 5-6cm. Pąki początkowo blado zielone. Kwiaty rozwijają się niemal płasko bez wyraźnego kaptura z górnego płatka. Zawsze pachną - kokosem. Warżka ma 2,5cm szerokości. Przy okazji okazało się, że nie tylko warżka jest kolorowa.

Proszę o Wasze opinie.

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl