Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
środa, 30 sierpnia 2006 20:04:06 |
Witam,
Ponieważ nie mam co rywalizować z roślinami Piotra Piesika rosnącymi w szklarni , to zakładam nowy wątek, bo właśnie rozkwita i u mnie Rhynchostylis coelestis blue
Ta ciepłolubna roślina zakupiona w Kultanie jest u mnie dokładnie 3 lata. Miesiąc temu między liśćmi coś się pokazało

Roślina jest powieszona poziomo w orchidarium, co zapobiega gromadzeniu się wody między liścmi, ale rosnący szybko kwiatostan jednak wybrał kierunek ku górze, stąd "wdzięczne" wygięcie. Nie są to 4 kwiatostany, jak u PP, ale jest!!!

Dziś, czyli po miesiącu od pokazania się kwiatostanu, większość kwiatów jest już rozwinięta. Znowu problemem jest wyjęcie rośliny z "szafy" do zdjęć, więc najpierw pstryk w orchidarium, przy świecących świetlówkach...

Ale skoro między chmurami bywa i słońce, to wyjęłam roślinę i parę zdjęć. Niebieski kolor na płatkach jest taki jak w rzeczywistości. Piotr pisał, że po pewnym czasie nabierają intensywniejszej barwy. Ano, zobaczymy...

Kwiaty bardzo delikatnie pachną

Pojedynczy kwiat...

Cała roślina jest spora, korzenie mają długość ok. 60 - 70 cm, uprawiana w orchidarium przy sztucznym świetle.

Duuuuuuuuuża radość
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|