Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Rhynchostylis coelestis blue - po raz drugi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 20:04:06

Witam,

Ponieważ nie mam co rywalizować z roślinami Piotra Piesika rosnącymi w szklarni , to zakładam nowy wątek, bo właśnie rozkwita i u mnie Rhynchostylis coelestis blue

Ta ciepłolubna roślina zakupiona w Kultanie jest u mnie dokładnie 3 lata. Miesiąc temu między liśćmi coś się pokazało

Roślina jest powieszona poziomo w orchidarium, co zapobiega gromadzeniu się wody między liścmi, ale rosnący szybko kwiatostan jednak wybrał kierunek ku górze, stąd "wdzięczne" wygięcie. Nie są to 4 kwiatostany, jak u PP, ale jest!!!

Dziś, czyli po miesiącu od pokazania się kwiatostanu, większość kwiatów jest już rozwinięta. Znowu problemem jest wyjęcie rośliny z "szafy" do zdjęć, więc najpierw pstryk w orchidarium, przy świecących świetlówkach...

Ale skoro między chmurami bywa i słońce, to wyjęłam roślinę i parę zdjęć. Niebieski kolor na płatkach jest taki jak w rzeczywistości. Piotr pisał, że po pewnym czasie nabierają intensywniejszej barwy. Ano, zobaczymy...

Kwiaty bardzo delikatnie pachną

Pojedynczy kwiat...

Cała roślina jest spora, korzenie mają długość ok. 60 - 70 cm, uprawiana w orchidarium przy sztucznym świetle.

Duuuuuuuuuża radość

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 21:28:06
Witam !

Śliczność , piękne kwiaty, bardzo subtelne
Miałam okazję podziwiać go u Grażyny . Niestety był jeszcze w pąkach , chociaż już wybarwionych.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: środa, 30 sierpnia 2006 22:24:04
Witam

Śliczna delikatna kolorystyka kwiatów.
Bardzo mi się podoba

pozdrawiam
Agnieszka

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 31 sierpnia 2006 09:10:16
Gratulacje Grażynko !!! - tym bardziej, że nie jest to roślina, którą łatwo doprowadza się do kwitnienia w warunkach domowych - pozdr. Jarek z Kielc.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl