Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Don Herman i pozdrowienia dla Pani Beaty Prokopiuk
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysztof Chojnacki
E-mail:  
Data: piątek, 1 września 2006 11:58:59
Roślinę posiadam od trzech lat, zakupiona w OBI z przeceny jako Laeliocattleya "Angel Bells". Po czasie okazało się, że jest to Epilaeliocattleya "Don Herman". I tu miła niespodzianka. Storczyk kwitnie prawie bez przerwy od trzech lat, na nowych przyrostach, które wypuszcza bardzo chętnie. Chyba ze względu na kolor trafia zawsze z kwitnieniem na Wielkanoc.
Miejce uprawy - parapet, wystawa południowa, podłoże na bazie kory sosnowej.
Dla mnie roślina wydaje się być łatwa w uprawie, polecam ją wszystkim lubiącym żółty kolor, chociaż Pani Beata pisała na stronie PTMO: "...polecam mieszanki...(oprócz Don Hermana - dwa razy się na nim sparzyłam)" Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: Barbara Kalinowska
E-mail: bar2a@o2.pl
Data: piątek, 1 września 2006 15:26:46
Panie Krzysztofie,
śliczności.Lubię wszystko co kwitnie, ale żółty kolor wywołuje u mnie zawsze i niezmiennie wielki zachwyt.No i ten czysty ,prosty krój płatków - dla mnie to dodatkowy atut "Don Hermana".
Teraz będę zastanawiać się nad tą bezproblematowością (może to rekompensata za brak zgodności z fiszką ?),bo naprawdę baaaardzo mi się podoba .
A póki co ,będę oglądać zdjęcia pięknie żółtego "D.H" kwitnącego u Pana .
Gratuluję i serdecznie pozdrawiam
Basia

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 1 września 2006 17:47:10
Witam Panie Krzysztofie. Bardzo ładnie jak widzę rośnie i pięknie kwitnie niestety nie skuszę się na nią po raz kolejny - widocznie mnie nie lubi.
A polecam zawsze z własnego doświadczenia co nie zmienia faktu że Pańskie doświadczenia są inne. Nie raz się opisuje że co u jednych rośnie super u innych ginie w szybkim tempie.
Ale roślinkę ma Pan ładną i zadbaną - i chyba to cieszy?
pozdrawiam
beata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl