Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Hyalosema grandiflorum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 3 października 2006 23:50:02
Witam !

Dzisiaj roślina której kwitnienie nie jest niestety moją zasługą - to nabytek z wystawy w Berlinie, ale jako że uważam iż była to jedna z najpiękniejszych wystawianych tam roślin myślę że zasługuje na pokazanie.

Hyalosema grandiflorum (czy nie powinno być grandiflora ) a.k.a. Bulbophyllum grandiflorum to epifit spotykany na Sumatrze, Celebesie, Molukach i Nowej Gwinei. Temperatura ciepła do gorącej, światło średnie/niskie. Moja jest zamontowana na podkładce ale długo sobie nie powisi .

Kupiłam ją w pąkach ale nie kazała na siebie długo czekać

i rozwinęła duże kwiaty o fascynującym kształcie, mnie kojarzące się raczej z kwiatami roślin owadożernych :

Kolor brązowo-zielono-żółty, nakrapiany

Literatura podaje że kwiaty śmierdzą, ale moje wprost przeciwnie, delikatnie słodko pachną

Mam nadzieję że okaże się bezproblemowa w uprawie.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 4 października 2006 09:53:55
Witam,
Heh, krążyłaś koło tego storczyka jak mucha nad miodem . Fakt, że przyciągał oczy, bo z pewnoścą był na hali sprzedaży jednym ze storczyków o największych kwiatach. Czy najładniejszym, to już kwestia gustu , ale z pewnością jest wart uwagi. Życzę powodzenia w uprawie i szybkiego potomstwa .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 4 października 2006 10:30:42
Witam,
jeżeli rozrośnie się nadmiernie, albo zapach będzie denerwujący to polecam się Sandro.
Ta roślina też zwróciła moją uwagę a forma kwiatów bardzo przeszkadzała w zrobieniu zdjęcia.
Gratuluję zakupu i pięknych bardzo nietypowych kwiatów.

Trzy zdjęcia z Berlina, ale robiąc porównanie do kwiatów Sandry, na moich zdjęciach jest kwiat w pełnym rozwoju.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 6 lipca 2007 23:00:31
Próbuję dzisiaj prześcignąć Grażynę w ilości postów .

No i proszę, udało mi się nawet doprowadzić tę roślinę do ponownego kwitnienia . Jak się odgrażałam ściągnęłam ją z podkładki, przyjęła się, wypuściła nowe przyrosty i ku mojemu zaskoczeniu pęd kwiatowy. Kwiat jest tak samo rewelacyjny, duży i o fantastycznych kwiatach. Na pewno żelazna lista.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: befe24@yahoo.co.uk
Data: piątek, 6 lipca 2007 23:55:22
A ja dopiero swoje nabyłem, a tu już drugie kwitnienie powiadasz, i to podobno bulba nie lubią zamian hehe a tu taka niespodzianka. Do tego ze starszej bulwy, szczerze zazdroszczę i podziwam kwiat, który chyba naprawdę na zdjęciach nie pokazuje swojej urody, w przeciwieństwie do rzeczywistości

Pozdrawiam

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: czwartek, 2 sierpnia 2007 09:20:48
Witam!!
Mam ogromną prośbę do obu Pań o kilka rad odnośnie warunków uprawy. Wiem , że diabeł zawsze tkwi w szczegółach , ale ja ze swoją mam tylko kłopoty - a to zalany przyrost, a to „piegi” na liściach
Sandro- napisz proszę czy Twoja roślinka na stałe „mieszka” w tej osłonce i czy podlewasz ją tylko przez podsiąkanie.
Pozdrawiam, Beata.

Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2007 16:23:27
Witaj !

W osłonce mieszka tylko na czas zajmowania zaszczytnego pokazowego miejsca w kuchni . Normalnie stoi w ogrodzie zimowym, w raczej zacienionym miejscu, podlewana przez zamaczanie, czasem ze szlaucha jak nie mam czasu w tej chwili wakacjuje się na dworze.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl