Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Arachnanthe clarkei
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 29 października 2006 18:27:27
Nie mogę sobie odmówić przyjemności pokazania bardzo ciekawej rośliny z mojej kolekcji, kwitnącej obecnie po raz pierwszy. Arachnanthe clarkii zobaczyłem na wystawie storczyków w Berlinie 2 lata temu . Zrobiło na mnie spore wrażenie.Ciekawy kolor kwiatów z subtelnym prążkowaniem...relatywnie duże kwiaty na monopodialnej,średniej wielkości roślinie.Długo szukałem rośliny w ofertach firm zagranicznych.Ostatecznie zdobył dla mnie roślinę Jerzy Dziedzic sprowadzając roślinę z któregoś z krajów azjatyckich, za co mu chwała!
Roślina dotarła do mnie w stanie średnio dobrym ,ale z żywotną częścią szczytową i chyba jednym korzeniem kilkucentymetrowej długości.Nagą część pędu i ten jeden korzeń owinąłem mchem torfowcem i dbałem o utrzymanie sporej wilgotności mchu sczególnie latem.Roślina nabrała turgoru,wypuściła nowe korzenie, a kilkanaści dni temu otwarła kwiaty.Roślina miała wiosną i latem b.wysokie natężenie światła, a podłoże przesychało czasem znaczne między podlewaniami, ale na krótko.A oto efekty moich starań:

to był pierwszy kwiat ,a teraz następny:

Trzeci kwiat był nietypowy-niekompletne listki okólka zewnętrznego,ale to nie umniejszyło piękna tej rośliny.

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 29 października 2006 19:35:58
Witam

Faktycznie piękne kwiaty.

Gratuluję
Agnieszka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: niedziela, 29 października 2006 19:44:15
Witam !

GRATULUJĘ KWITNIENIA !!!
Przepiękne kwiaty . Patrzę i podziwiam. Jestem ciekawa jak długo utrzymują się kwiaty.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 29 października 2006 22:01:11
R E W E L A C J A !

W.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 29 października 2006 22:12:46
Piękny!
I tak szybko zakwitł, w dodatku jest już na mojej liście, ale też nie wiem jak go zdobyć i nawet nie wiem gdzie zobaczyłem foto tego kwiatka, że trafił na moją listę chyba miałem deja vu Ale w encyklopedii znalazłem, że to chłodnolubna roślina z pachnącymi kwiatami
Zaciekawił mnie też jego kuzyn Arachnanthe cathcartii już też na liście
Serdecznie Pozdrawiam!

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 30 października 2006 07:40:44
Gratulacje !!! - wspaniała roślina ! - pozdr. z Kielc - Jarek Sułek

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 31 października 2006 19:52:11
Panie Piotrze,
Gratuluję takiej niezwykłej rośliny. Niesamowite kwiaty! Trzeba jakoś specjalnie ją chłodzić?
No to teraz zadręczymy Pana Jerzego

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 31 października 2006 20:53:55
Pani Mario.
Ja swojej roślinie zapewniam warunki umiarkowane, a latem duuuużo świtała i ciepła.Do Pani szklarni na pewno się roślina nadaje. Dotychczasowy rozwój rośliny sugeruje,że warunki jakie możemy zaoferować będą optymalne. Namawiam więc Panią na zamówienie rośliny u Jerzego-szybko jej nie znajdzie w ofertach, ale jeżeli już, to chyba będzie Pani zadowolona.
Nie chłodzę rośliny- rośnie z innymi rodzajami w ogólnej szklarni.
Mam jeszcze arachnanthe cathcarii, ale jeszcze nie zakwitło. Może w następnym sezonie?
Pozdrawiam PP.

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 31 października 2006 21:41:18
Dziękuję za dodatkowe informacje Panie Piotrze. Storczyk wpadł mi w oko i z pewnością będę go szukać.

Panie Jerzy, czy Pan to czyta? To proszę zapisać w swoim kajeciku komputerowym, że trzeba dalej szukać tego storczyka . A że szlak przetarty, to może będzie łatwiej?

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: środa, 1 listopada 2006 00:38:36
W takim razie ja też zapisuję się w kolejke po roślinkę do p. Jerzego!
Z tym chłodem to chyba pomyłka. Wszędzie w opisach uprawy czytam dużo słońca itd, w sumie jak z wandami.
Na razie znalazłem stronkę z której można kupić nasiona tej rośliny pod nazwą/synonimem Esmeralda clarkei x out: 4$
http://members.cox.net/ahicks51/osp/Seeds/Seedlist/seeds
i rośliny we flaszce : 4209 1299 Esmeralda clarkei x out 30.00$ Quart
http://members.cox.net/osp/osp/plants/plants.html tyle że to Arizona
A tu dorosła roślina za 50 $, a cathcarii 60 australijskich $
http://www.easyorchids.com/plants.php

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl