Autor: |
Piotr Piesik |
E-mail: |
piotr.piesik@storczyki.org.pl |
Data: |
niedziela, 29 października 2006 18:27:27 |
Nie mogę sobie odmówić przyjemności pokazania bardzo ciekawej rośliny z mojej kolekcji, kwitnącej obecnie po raz pierwszy. Arachnanthe clarkii zobaczyłem na wystawie storczyków w Berlinie 2 lata temu . Zrobiło na mnie spore wrażenie.Ciekawy kolor kwiatów z subtelnym prążkowaniem...relatywnie duże kwiaty na monopodialnej,średniej wielkości roślinie.Długo szukałem rośliny w ofertach firm zagranicznych.Ostatecznie zdobył dla mnie roślinę Jerzy Dziedzic sprowadzając roślinę z któregoś z krajów azjatyckich, za co mu chwała!
Roślina dotarła do mnie w stanie średnio dobrym ,ale z żywotną częścią szczytową i chyba jednym korzeniem kilkucentymetrowej długości.Nagą część pędu i ten jeden korzeń owinąłem mchem torfowcem i dbałem o utrzymanie sporej wilgotności mchu sczególnie latem.Roślina nabrała turgoru,wypuściła nowe korzenie, a kilkanaści dni temu otwarła kwiaty.Roślina miała wiosną i latem b.wysokie natężenie światła, a podłoże przesychało czasem znaczne między podlewaniami, ale na krótko.A oto efekty moich starań:

to był pierwszy kwiat ,a teraz następny:

Trzeci kwiat był nietypowy-niekompletne listki okólka zewnętrznego,ale to nie umniejszyło piękna tej rośliny.
|
|
|