Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dracula bella
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 11 listopada 2006 17:18:36
Witam,
Gdy w maju kupowałam tego storczyka od Pana Jerzego to obiecałam, że pokażę, jeśli uda mi się doprowadzić go do kwitnienia. Łatwo nie było, bo straciłam wcześniej dwa pąki. Wiedza zawsze kosztuje.
Tak wygląda moja D. bella w słońcu:

A tak w sztucznym świetle (zdjęcie z lampą błyskową):

Warunki uprawy można znaleźć na stronie Orchidarium, a więcej zdjęć na mojej:
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?id=846

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: sobota, 11 listopada 2006 20:47:57
Witam
Śliczny ma kolor ten Pani maluch, a i miejsce uprawy ciekawe ('')
Pozdrawiam,Beata.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 11 listopada 2006 22:10:39
No maluch to to nie jest, raczej mercedes . Szczerze gratuluję kwitnienia ale może byś dokładniej opisała co zrobiłaś że ci pąki spadły cobym mogła się nauczyć na nieswoich błędach ?

pozdrawiam
Sandra

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: niedziela, 12 listopada 2006 08:02:37
Witam!
No, no, no, a jednak zaczynasz zabawę z draculami. I to z jakim sukcesem! .
Szczerze gratuluję i chyba ciut zazdroszczę , bo to gatunek, który podobał mi się najbardziej, jak zaczęłam interesować się storczykami. Ale wiem, że to 'wyższa szkoła jazdy', więc dokąd nie będę mieć odpowiednich warunków, pozostanę przy swoich parapetowych pięknościach. A dracule będę podziwiać z daleka.
Pozdrawiam
Ania

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 12 listopada 2006 08:22:49
Witam

Piękna roślina, serdecznie gratuluję.
Ja ze strachu narazie omijam Dracule z daleka

pozdrawiam
Agnieszka

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 12 listopada 2006 12:18:46
Odpowiadam po kolei.
Pani Beato, to wcale nie jest maluch. Najdłuższy liść ma 23cm, a kwiaty też nie są malutkie:

Tu na tle kwiatów den. z grupy Yamamoto, a one są całkiem duże. Na zdjęciach wisi pod paprocią, bo musiałam robić zdjęcia od dołu. Normalnie dynda w akwarium nad żywymi mchami i nie jest już jedynaczką

Sandra, mam niewiele doświadczenia w tym temacie, ale wiem już jedno- w okresie rozwoju pąków i kwiatów trzeba rygorystycznie podejść do warunków, tzn. temp., wilgotność, silny ruch powietrza. Niestety wygląda na to, że wmanewrowałam się sama w kolejny rodzaj storczyków.

Aniu, o sukcesie na razie nie ma mowy. Jedna jaskółka.... Chyba, że uda mi się 'zakwitnąć' kolejne rośliny, w tym tą, co Ty wybrałaś

Pani Agnieszko, nie ma co się bać. Najwyżej straci Pani pieniądze, ale inczej nie można sprawdzić czy uprawa w naszych warunkach jest możliwa. Jak napisałam wcześniej- wiedza jest droga, czasem bardzo .

Z pozdrowieniami, MM

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl